vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 august, 2020

Indicatorul privind sentimentul economic publicat vineri de Comisia Europeană a crescut peste așteptările analiștilor în august, ceea ce sugerează o creștere a PIB-ului din zona euro de ”două cifre” în trimestrul al treilea, notează analiștii băncii olandeze ING. Cu toate acestea, este improbabil că acest ritm de creștere să fie menținut și în ultimul trimestru din 2020, avertizează ei.

Indicatorul sentimentului economic al Comisiei Europene a crescut la 87,7 puncte în august, de la 82,4 în iunie. Acesta a consemnat creșteri în majoritatea economiilor mari, Spania fiind o excepție notabilă.

Toate sectoarele, cu excepția construcțiilor și a încrederii consumatorilor unde cifrele au rămas în general neschimbate, au înregistrat progrese în august.


Sectorul serviciilor s-a remarcat pozitiv, saltul de încredere fiind de nouă puncte. Indicatorul așteptărilor legate de ocuparea forței de muncă a crescut în industrie, servicii și comerțul cu amănuntul, sprijinit în principal de creșterea comenzilor care indică faptul că revenirea este consistentă.

”După cum am menționat și în trecut, consumatorul rămâne un punct slab al revenirii actuale, încrederea fiind în mare parte neschimbată față de iunie. Creșterea numărului de noi cazuri de COVID-19 ar putea avea un impact asupra sa, dar, mai important, temerile privind creșterea șomajului vor rămâne relativ ridicate în următoarele 12 luni”, notează analiștii ING.

Ei punctează drept favorabilă decizia mai multor state europene de a prelungi schemele de șomaj tehnic, aspect care va limita scăderea veniturilor disponibile.

Banca olandeză anticipează o creștere economică de circa 10% din PIB în zona euro în trimestrul al treilea, prognoza pe 2020 fiind a unei contracții economice de 6% din PIB.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: