27 mai, 2016

alegeri localeAnalizând datele publicate de Biroul Electoral Central, ExpertForum a constatat că 449 de persoane înscrise în competiția electorală din iunie nu respectă condiția de vârstă minimă impusă de lege, existând candidaturi admise ale unor persoane care au chiar și 18 ani.

Mai mult, sunt candidați care nu au așteptat să fie aleși ca să migreze și s-au pus pe listele mai multor partide: 28 de persoane sunt în această situație.

În acest moment candidaturile nu mai pot fi contestate, dar pot fi invalidate dacă aceste persoane ar ieși câștigătoare în alegerile din 5 iunie.


Potrivit analizei Expert Forum, partidele care au candidați cu probleme sunt PMP (79), ALDE (69), UNPR (51) și PNL (50), restul până la 449 fiind candidaturi independente.

Birourile electorale din județele Bacău, Timiș, Iași, Dolj sau Maramureș sunt campioane la acceptat candidaturi de la persoane sub 20 de ani. Spre exemplu, în Bacău există 30 de astfel de cazuri.

Ilegalitățile pot avea mai multe surse: necunoașterea legii, abuzuri, lipsă de capacitate administrativă.

La alegerile locale din 2016 candidează 267.239 de persoane. Condițiile minime pentru candidatură sunt ca aceștia să aibă 23 de ani, drept de vot (inclusiv să nu aibă drepturile electoral interzise ) și să aibă domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese. Mai mult, nu pot candida din partea mai multor partide sau ca independenți, în acest context candidatura fiind nulă de drept.


Ce trebuie făcut:

  • întreprinse verificări de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la activitatea persoanelor din birourile electorale care acceptat aceste candidaturi și eliminarea lor din următoarele alegeri, dacă se dovedește că este vorba de abuz
  • verificarea candidaturilor, întrucât este posibil să se fi săvârșit fals în declarații, având în vedere că toți candidații trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere conform căreia respectă condițiile de acreditare (vârsta inclusiv)
  • după cum EFOR a spus deja (www.expertforum.ro/verificare-candidati) este nevoie de mecanisme eficiente de verificare a candidaților, mai ales în cazul alegerilor locale, unde posibilitatea de contestare a candidaturilor este limitată. Aceste cazuri arată că este nevoie de astfel de măsuri
  • trebuie introduse reglementări în lege pentru anularea acestor mandate chiar și după expirarea termenului la care candidaturile devin finale
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: