marți

16 iulie, 2024

6 aprilie, 2021

Intrările aproape record în fondurile mutuale poloneze din ultimele ar putea reprezenta un important motor de creștere pentru industria managementului de active a țării, evaluată la circa 62,8 miliarde de euro, dar nu și pentru clienții săi, notează Bloomberg, într-o analiză cu privire la obiceiurile de investire ale est-europenilor.

În condițiile în care oferă dobânzi foarte mici sau chiar zero la depozite, polonezii au luat cu asalt fondurile mutuale, ritmul investițiilor în această direcție fiind cel mai rapid de la criza financiară mondială. Totuși, peste 80% din acești bani ajung în fonduri de obligațiuni, expunând clienții la pierderi semnificative într-o perioadă în care piețele au început să se teamă de o creștere a inflației.

”Clienții din Polonia sunt în general destul de conservatori“, arată Piotr Zochowski, CEO al celui mai mare manager de fonduri mutuale, PKO TFI.


Situația pare a fi similară la nivelul Europei Centrale și de Est. Gospodăriile preferă în general siguranța în detrimentul câștigurilor substanțiale pe care le-ar putea aduce economiile lor dacă ar fi investite în instrumente mai riscante.

În Cehia, investitorii individuali au cumpărat mai multe acțiuni anul trecut, însă această categorie de active reprezintă în continuare doar o mică parte din economiile totale ale acestora. În Ungaria, o parte însemnată din economiile locale au mers către obligațiuni guver­na­mentale pe cinci ani.

Prudența polonezilor pare justificată în condițiile în care experiența generală a investițiilor în acțiuni locale nu este deloc una stelară. Pierderile temporare aduse de fondurile de obligațiuni nu reprezintă o noutate pentru investitorii polonezi și nu vor determina probabil o schimbare dramatică a abordării acestora, este de părere Rafal Boguslawski, director de strategie la Analizy Online, companie care monitorizează evoluția fondurilor poloneze.

”Totuși, dacă inflația va continua să crească în a doua jumătate a anului, noii investitori în fonduri de obligațiuni vor fi dezamăgiți“, a comentat el.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: