duminică

28 aprilie, 2024

27 iulie, 2020

Când PIB-ul Chinei a consemnat o creștere de 11% în trimestrul al doilea din 2020 a confirmat așteptările analiștilor cu privire la faptul că prima mare economie lovită de Covid-19 va înregistra o revenire în formă de ”V”, o evoluție care nu pare să fie confirmată altundeva la nivel mondial, notează Business Insider.

Christophe Barraud, economist șef la Market Securities, a explicat pentru sursa citată că revenirea mult mai rapidă din China față de cea din SUA, de exemplu, se datorează potențialului mai ridicat de creștere al acesteia.

”Producția potențială reală este mult mai mare în China decât în economiile avansate. Potențialul chinez este de circa 6% față de 1,5% în marile economii occidentale”, a comentat Barraud. Un alt factor care ajută economia chineză să se redreseze mai rapid este legat de structura demografică.


”Cred că în Europa și în SUA va fi aproape imposibil ca economia să își revină la nivelul din ultimul trimestru din 2019 înainte de 2022”, este prognoza specialistului.

Economia chineză a înregistrat o creștere anuală de 3,2% din PIB în trimestrul al doilea, respectiv o creștere de 11% față de primul trimestru, peste așteptările analiștilor.

”A doua parte a acestui an va arăta cu totul altfel față de T2. Va fi o creștere mai puțin pronunțată având în vedere că o mare parte din sectoarele economice ale Chinei au revenit la nivelul de dinainte de pandemie”, a comentat și Miguel Chanco, economist la Pantheon Macroeconomics.

Pe de altă parte, el consideră că economia chineză se va contracta totuși în acest an, prognoza sa fiind a unei scăderi de 1,2% din PIB.


Chanco este de părere că revenirea s-a produs mai repede ca urmare a măsurilor foarte stricte impuse de autoritățile de la Beijing chiar de la debutul epidemiei.

”Pentru că în Europa a fost nevoie de ceva mai mult timp pentru a suprima acest virus, probabil că și revenirea acestor economii din vest va necesita o perioadă ceva mai lungă de timp”, a adăugat specialistul.

Cei doi economiști anticipează un declin de două cifre a economiei americane în 2020 și o revenire lentă, în formă de ”W”.

Piețele au fost plăcut surprinse de evoluția locurilor de muncă în mai, datele oficiale indicând o creștere de 2,5 milioane, față de sondajele care indicau o scădere de 7,5 milioane. Pe de altă parte, reluarea creșterii numărului de cazuri de Covid-19 a știrbit entuziasmul investitorilor.

”Cred că majoritatea piețelor dezvoltate vor avea o evoluție grafică similară siglei Nike. O scădere foarte abruptă urmată de o recuperare lentă și treptată”, a precizat Chanco, adăugând că în SUA graficul ar putea fi dublat de o nouă scădere ca urmare a creșterii numărului de cazuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: