marți

16 aprilie, 2024

13 mai, 2022

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un Ordin de ministru care introduce, până la sfârșitul anului, o testare-pilot la limba română și matematică pentru toți elevii, mai puțin cei din clasele a VIII-a și a XII-a.

Potrivit unui raport național publicat joi de platforma BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare), 42 la sută dintre elevi sunt analfabeți funcțional.

Cu adevărat șocant este, însă, un alt fenomen: desi 42% sunt analfabeți funcțional, 53% din elevi au încheiat anul școlar trecut cu medii peste 8,50.

„Raport național de literație” – dezastru


Aproape jumătate dintre elevi nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei, arată „Raportul național de literație”.

Cifrele prezentate în cel mai recent studiu care măsoară gradul de analfabetism funcțional ne arată că 42 la sută dintre elevi nu pot înțelege cu adevărat un text. La polul opus, doar 11 la sută dintre copii au abilități depline la finalul anilor de studiu.

(Citiți și: Fenomen dramatic la evaluarea școlară: 53% din elevi au medii peste 8,50 – deși 40% sunt considerați analfabeți funcțional și 40% nu trec BAC-ul”)

Competențele de literație reflectă capacitatea unei persoane de a relaționa cu un text și de a-l înțelege pe deplin. Rezultatele testelor arată că elevii din România se limitează la identificarea personajelor și a elementelor unui context, localizarea informației, la recunoașterea și înțelegerea modului de organizare a informației. Le este aproape imposibil să lucreze cu informația dată și să prelucreze detaliile accesate.


„Testele au fost lansate în urmă cu mai mult de un an și ce vedem aici sunt rezultatele după 15 luni de aplicare a acestor teste. Un eșantion foarte mare,  aproape 50 de mii de elevi, au trecut deja prin aceste aplicări. Scorul total obținut pe eșantion este de 26,9 puncte. De la zero la o sută, 26,9 este foarte puțin peste limita în care spui mai degarabă nu suntem funcționali decât funcționali. Ne uităm la procentul de populație care este în analfabetism funcțional – 42%. Doar 11% – înalt funcționali. Ne îngrijorează că avem foarte mulți în categoria de jos și foarte puțini în categoria de sus”, a declarat Dragoș Iliescu, expert în educație, citat de Digi24.

Testele au fost completate de peste 47.000 de elevi din toate regiunile țării pe o perioadă de 15 luni.

Planul Ministerului Educației

Ministerul Educației dorește ca evaluarea să se facă anul acesta în câte 7 unități de învățământ, din fiecare județ. Elaborarea testelor a fost atribuită unei companii private, o platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale, fără licitație publică.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că nu vor fi date note pentru aceste evaluări.

„Nu vor genera nici note, nici clasificări, nici ierarhizări, ci se vor constitui în instrumente extrem de importante pentru a vedea într-o manieră profesionistă, la nivel global, dar şi la nivel individual, unde există puncte tari, unde există puncte ce trebuie remediate, ce trebuie susţinute, unde există puncte slabe ce trebuie să facă obiectul unor acţiuni remediale”, a arătat ministrul Educaţiei, citat de Digi24.

Testele pentru ciclul primar ar putea să aibă o durată cuprinsă între 15 şi 30 de minute, iar cele pentru gimnaziu şi liceu – 60 de minute.

„Să nu ne imaginăm că sunt nişte baterii de teste extrem de complicate, care să streseze elevii. (…) Este o modalitate de a vedea unde suntem”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Raportul realizat în urma acestor evaluări va putea fi utilizat de profesioniştii din educaţie, de către profesori şi părinţi.

Ministrul a amintit că, în acest an, tot printr-un proiect pilot, în două judeţe, evaluarea examenelor naţionale va fi informatizată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: