joi

25 aprilie, 2024

19 decembrie, 2019

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va avea o structură schimbată, iar în următoarele zile va fi prezentată, a anunțat joi ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, într-o conferință organizată de ANAF.

Florin Câțu a vorbit și despre informatizarea Fiscului, afirmând: dacă nici acum nu începem, în 2020, nu cred că se va întâmpla prea curând.

„În următoarele zile vom prezenta o structură schimbată a ANAF care va introduce un Departament de analiză de risc total independent. Acesta nu o să mai fie populat cu inspectori fiscali, ci cu statisticieni. Vrem să scoatem subiectivismul din analiza de risc”, a declarat Florin Cîțu, citat de Hotnews.


Ministrul a precizat că vrea ca analiza de risc să fie făcută de specialiști statisticeni, oameni care se vor uita pe indicatori, nu de inspectori fiscali.

Inspectorii ANAF vor fi orientați în activitatea de control în funcție de rezultatele analizelor de risc, ideea fiind să dispară controalele făcute la firmele cu risc fiscal mic sau mediu. Mirela Călugăreanu, șefa ANAF, a spus cu mai multe ocazii că inspecțiile fiscale și controalele antifraudă vor fi rezervate contribuabililor cu risc fiscal mare.

”Este necesară înființarea direcției generale de analiză de risc la nivelul ANAF care are rolul de a defini un profil standard de risc al contribuabilului. Acest element reprezintă cheia reformării administrației fiscale din România. În funcție de profilul de risc al contribuabilului, organele fiscale vor acționa gradual, aplicând întâi măsura notificării contribuabilului în legătură cu posibile diferențe de impozite și taxe, notificarea fiind urmată de mediere și în funcție de feedback-ul pe care îl primim de la contribuabili și de modul în care acesta alege să se conformeze urmează sau nu controale inopinate sau inspecții fiscale parțiale și inspecții fiscale generale”, a spus Mirela Călugăreanu.

În ceea ce privește digitalizarea instituției, ministrul de Finanțe a precizat: „Vreau să accelerez acest proces de informatizare atât ANAF, cât și a ministerului. Trebuie să înțelegem exact cum sunt cheltuiți banii publici și să eliminăm risipa. Dacă doar avem imaginea de suprafață, nu o să înțelegem niciodată ce se întâmplă. De ce sunt alocați bani, câte ministere și de ce nu se fac acele proiecte. bani sunt alocați și când mă uit la ministere, iar când mă uit la execuție văd că nu se întâmplă nimic”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: