joi

25 aprilie, 2024

21 ianuarie, 2016

chisinauProtestele faţă de învestirea Guvernului moldovean condus de democratul Pavel Filip continuă şi joi, au anunţat organizatorii acţiunilor de protest care au avut loc miercuri seara faţa Parlamentului de la Chişinău, potrivit UNIMEDIA.

Situaţie inedită la Chişinău, unde, din cauza corupţiei endemice, protestele de stradă sunt susţinute şi de noile mişcări pro-europene, dar şi de formaţiunile pro-ruse – Kremlinul pare deci mai degrabă interesat să menţină o starea de incertitudine în Republica Moldova decât să gireze un guvern care ar fi preocupat în primul rând de consolidarea puterii lui Plahotniuc şi mai puţin de satisfacerea intereselor geopolitice ale Moscovei.

9 polițiști și 6 protestatari au ajuns la spital miercuri seară în urma confruntărilor din fața Parlamentului Republicii Moldova. Oamenii s-au mobilizat în mai puțin de 2 ore după anunțul președintelui Parlamentului despre organizarea ședinței de învestire a noului guvern condus de unul dintre apropiaţii oligarhului Vlad Plahotniuc.


Ambasada SUA la Chișinău a emis un comunicat prin care îndeamnă la calm, cheamă toate părțile să se abțină de la acțiuni violente şi îndeamnă autoritățile să se întâlnească imediat cu protestatarii pentru a discuta îngrijorările în mod deschis și transparent.

Oficial, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, Kremlinul a anunţat că monitorizează cu atenţie evenimentele din Republica Moldova şi îndeamnă toate părţile să respecte legea şi să se abţină de la violenţe.

Procuratura anchetează evenimentele de miercuri

Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunţat joi că a demarat o anchetă penală în cazul violenţelor comise miercuri seara, la Parlament. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii, faptele sunt investigate sub aspectul comiterii infracţiunii de dezordini în masă.

În comunicat se mai spune că grupul de urmărire penală cercetează sub toate aspectele circumstanţele cazului şi lucrează la identificarea persoanelor implicate în comiterea şi provocarea acţiunilor violente. În cazul în care se stabileşte vinovăţia persoanelor în organizarea şi participarea la dezordini în masă, legea penală prevede o pedeapsă de până la opt ani închisoare.


Procuratura atenţionează că mitingurile, demonstraţiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic. Sunt interzise şi atrag răspundere penală întrunirile care incită la violenţă publică, la încălcarea ordinii publice sau organizarea tulburărilor în masă, a drepturilor şi a libertăţilor altor persoane ori punerea în pericol a vieţii sau a sănătăţii acestora.

Vlad Ţurcanu- singura demisie de onoare

turcanuPurtătorul de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu, şi-a anunţat joi demisia din funcţia de consilier pe comunicare. Asta după ce miercuri seara, 20 ianuarie, el a declarat în direct, la mai multe posturi de televiziune:

„Preşedintele este la curent cu tot ce se întâmplă, iar o decizie cu privire la finalizarea exerciţiului de învestire a Guvernului va fi anunţată mâine (joi, 21 ianuarie – n.r.). Preşedintele va urma buchia legii şi prevederile Constituţiei, aşa încât să se respecte procedurile legale”,

Ceremonia de investire a noului guvern a avut loc, miercuri, 20 ianuarie, în jurul orei 23.00. “Am făcut declaraţii cu privire la amânarea ceremoniei pentru o altă zi şi oră. Aceasta a fost poziţia oficială a instituţiei prezidenţiale până la ora 22.00. După, s-a decis ca membrii Cabinetului să depună jurământul. Am dezinformat opinia publică, lucru pe care îl consider inacceptabil şi nedemocratic”, a spus Ţurcanu în cadrul briefingului de presă.

Întrebat cum poate fi explicată depunerea jurământului la o oră atât de târzie, Vlad Ţurcanu a spus: “Lucrurile s-au discutat de o anumită manieră şi s-a luat această decizie. Aşa au decis şeful statului împreună cu alţi oficiali”.

Semnale politice

Legat de situaţia politică de la Chişinău, mesajul SUA a fost transmis de ambasadorul la Chișinău, James D. Pettit, care a explicat miercuri, în cadrul unei emisiuni televizate, că „alegerile anticipate ar fi o soluție proastă pentru Republica Moldova și i-ar frâna dezvoltarea”.

De la Bucureşti, Ministerul român al Afacerilor Externe a îndemnat la calm şi a făcut apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic: „Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, susţine că prin învestirea noului guvern la Chişinău, Republica Moldova a realizat un pas important în depășirea crizei politice. „Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. Noul guvern de la Chișinău are foarte mult de lucru în perioada următoare, reforme importante trebuind să fie demarate și realizate. Urmăresc cu atenție evoluția de pe scena politică de la Chișinău și îi asigur pe partenerii noștri de întregul sprijin al României”, afirmă un comunicat al Administraţoeo Prezidenţiale.

/Protestele continuă

Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului este din nou, joi, plină de manifestanți. Liderii Platformei „Demnitate și Adevăr” au anunțat miercuri seară „mobilizare generală” și au spus că astăzi protestatarii vor reveni în fața Parlamentului. „Mobilizare generală” au anunțat și socialiștii, și „Partidul Nostru”. Aceștia au anunțat că mai multe autocare cu manifestanți din teritoriu s-au întreptat spre Chișinău.

Este o continuare a protestului de miercuri, organizat de opoziţia parlamentară şi neparlamentară în faţa clădirii Legislativului, unde s-a derulat o procedură aproximativă de învestire a Guvernului condus de Pavel Filip.

După învestire, miercuri, protestatarii au înconjurat Parlamentul pentru a nu le permite deputaţilor să părăsească sediul şi pentru a impune anularea votului. Protestatarii au forţat o uşă laterală a Parlamentului şi au pătruns în clădire, însă ulterior au fost scoşi afară de forţele de ordine. Cel puţin zece persoane, printre care şi patru poliţişti, au avut de suferit în urma altercaţiilor şi îmbrâncelilor. Printre cei agresaţi a fost şi deputatul liberal Mihai Ghimpu.

Protestul de la Parlament, organizat de Partidul Socialiştilor, Partidul Politic Partidul Nostru şi de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, a durat până noaptea târziu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: