Legea care prevede amendarea angajatorului pentru fiecare salariat care nu este recompensat, conform Codului Muncii, pentru orele de muncă suplimentară pleacă la promulgare după ce deputații au adoptat miercuri modificarea.
Conform acestei schimbări operate în Codul Muncii, angajatorul va fi amendat cu sume între 1.500 și 3.000 de lei pentru fiecare dintre angajații aflați în această situație, nu pentru toți, așa cum se întâmplă în prezent.
Conform Codului, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
Despre munca suplimentară, Art 120 și Art. 122 din Codul Muncii precizează:
- munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal este considerată muncă suplimentară
- munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident
- munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia
- în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentarăse stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Aproximativ 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, pondere care face ca România să ocupe locul 3 în clasamentul UE, mult peste europeană, de 23%.