16 septembrie, 2013

Camera de Comerț Americană (AmCham) face luni Guvernului de la București 3 recomandări pentru creșterea competitivității României, printre măsurile propuse numărându-se și stimulente de stat pentru stoparea migrației forței de muncă românești înalt calificate.

Recomandările AmCham România vin după ce Raportului Global al Competitivității, ediția 2012-2013 (Global Competitiveness Index – Raportul GCI) realizat de Forumul Economic Mondial, a plasat România pe locul 78 din 144 de țări analizate.

Țara urcă astfel două locuri față de ediția precedentă, însă rămâne în jumătatea de jos a clasamentului.


În cazul României, raportul internațional identifică printre factorii cei mai problematici pentru derularea afacerilor: corupția, nivelul taxelor, povara birocratică mare, accesul la finanțare, insuficiența infrastructurii, inflația, instabilitatea politică, etica muncii precară, restricții legate de piața muncii, insuficientă capacitate de inovare.

“Se impune intensificarea eforturilor în direcția creșterii competitivității economice. Dincolo de dezvoltarea competitivității economiei naționale, în calitate de membru al UE, țara noastră trebuie de asemenea să contribuie la creșterea competitivității globale a Europei” a declarat Valeriu Nistor (foto), președintele AmCham Romania.

Cele 3 direcții de acțiune recomandate de AmCham Guvernului:

  • Sistemul fiscal. Revizuirea și modernizarea legislației fiscale și a sistemului fiscal; menținerea cotei unice de impozitare, drept avantaj competitiv pentru România.
  • Guvernanță și administrație. Reducerea birocrației; asigurarea transparenței procesului decizional prin susținerea unui proces de consultare cu toate părțile implicate în scopul clarității și consecvenței schimbărilor legislative propuse și respectării principiilor fundamentale de stabilitate și transparență;

determinare în combaterea corupției și politici de toleranță zero față de mită printr-o aplicare eficientă a legislației în domeniu și prin implementarea schemelor de cooperare juridică internațională pentru combaterea corupței transfrontaliere; transparență totală și responsabilizare în administrarea fondurilor publice, realizarea de rapoarte de audit extern profesionit a bugetelor și cheltuielilor publice;

dezvoltarea și implementarea unui plan comprehensiv și corelat pentru recuperarea decalajelor față de standardele Europene de calitate și acoperire în domeniul infrastructurii; creșterea calității și responsabilizării serviciilor publice și întărirea capacității administrative la nicel central și local.

  • Finanțare și stimularea investițiilor. Crearea de stimulente pentru retenția personalului înalt calificat tehnic și stoparea migrării forței de muncă, după modelul cu rezultate pozitive din sectorul IT;

încurajarea investițiilor în industrii cheie pentru export și crearea de stimulente pentru investitori locali și străini pe baza noilor tehnologii implementate, a numărului de locuri de muncă generate și a valorii adaugate ridicate pentru export;

recunoașterea și dezvoltarea pieței de capital drept o importantă sursă de capital atât pentru sectorul public cât și pentru cel privat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: