vineri

29 martie, 2024

20 octombrie, 2016

empty_wallet-620x412Banca Centrală a Rusiei a anunțat, potrivit Bloomberg, că abilitatea sa de a ține inflația sub control este amenințată de creșterea alarmantă a inegalității câștigurilor și de dispariția gospodăriilor cu venituri medii, factori care influențează rata dobânzilor și prețurile.

Câștigurile și cererea internă scad într-un ritm nemaiîntâlnit în regimul Putin.

Datele comunicate de statistica de la Moscova arătau miercuri o scădere a afacerilor din comerț la un nivel record al ultimelor 21 de luni, în vreme ce veniturile rel disponibile au scăzut cu 7% anual.


Consumul, indică datele Bloomberg surveys, a fost ”dărâmat” pe măsură ce salariile nu țin pasul cu creșterea costului vieții.

O analiză a Sberbank CIB demonstrează că, în cei 2 ani de la declanșarea problemelor pentru economia rusă, 14 milioane de cetățeni ruși au ieșit din categoria clasei de mijloc.

Majoritatea acestor 14 milioane de ruși se bazează acum pe programele guvernamentale de completare a veniturilor, devenind vulnerabili la schimbări ale politicilor fiscale.

spiral-down


”Adâncirea inegalităților sociale slăbește elasticitatea cererii și complică misiunea de control a inflației”, a anunțat Banca Centrală a Rusiei.

Familiile mai puțin avute, care de obicei nu dețin economii și nici nu au acces facil la creditare, cheltuiesc numai pentru satisfacerea nevoilor de bază și nu reacționează la schimbarea ratelor dobânzii. Gospodăriile avute, pe de altă parte, nu reacționează nici ele la schimbarea ratei dobânzii din cauză că cheltuie foarte puțin pe materii prime.

”Familiile cu câștiguri medii sunt cele mai sensibile la schimbări ale ratei dobânzii și prețurilor de consum, încurajând astfel producătorii să se adapteze la schimbări în strictă legătură cu cererea”, afirmă Banca Rusiei într-un proiect de instrucțiuni pentru perioada 2017-2019 citat de Bloomberg.

”Politicile economice care promovează o distribuire egală a veniturilor în societate vor creea condiții nu doar pentru o dezvoltare echilibrată și stabilitate socială, dar vor spori și eficiența semnalelor transmise de politicile monetare”, mai precizează documentul.

Perspectiva asupra prețurilor

Banca Rusiei se confruntă cu riscuri semnificative în prezent. Credibilitatea acestei instituții poate fi serios afectată după ce estimările legate de creșterea prețurilor s-au dovedit nereale pentru al patrulea an consecutiv în 2015.

Decidenții, îngrijorați că nu vor atinge ținta promisă de inflație- 4% la finalul 2017- au promis să țină pe loc tot anul dobânzile, după ce le-au redus la 10% în 2016.

Vladimir Putin s-a bucurat de o perioadă economică favorabilă până la declnșarea conflictului din Ucraina și prăbușirea prețului petrolului, în 2014, generând cea mai puternică criză monetară în Rusia după 1998, când guvernul nu și-a putut achita datoriile contractate.

Bula prosperității

Între 2000 și 2013, clasa de mijloc din Rusia– definită ca fiind cea care înregistrează un consum per capita egal sau peste 10 dolari americani pe zi- a înregistrat o creștere de până la 60% din totalul populației, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Estimările creditorilor indicau la nivelul anului 2010 în clasa de mijloc deținea 74% din totalul veniturilor gospodăriilor și conta în proporție de 86% pentru consum.

O cercetare Sberbank CIB asupra “Ivanovilor”, nume comun atribuit celor care se descriu a fi cumpărători obișnuiți, a arătat că,  în trimestrul II 2016, procentul rușilor care consideră că fac parte din clasa de mijloc era de 50%, față de 61% înregistrați în cercetarea precedentă.

Dimensiunea reală a clasei de mijloc din Rusia ar putea fi chiar mai scăzută, consideră Igor Polyakov, analist la Centrul de Analize Macroeconomice și Estimări din Moscova. El avansează procentul de 32%, iar previziunile sale de viitor arată că acest procent va continua să se micșoreze în 2017 și 2018.

”Nu cred că modelul economisirii va fi de succes în viitorul apropiat. Din cauza contractării clasei de mijloc nu avem niciun motiv să ne așteptăm la o îmbunătățire a vânzărilor, în special în zona bunurilor mai scumpe”, consideră Igor Polyakov.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: