Ambasada Rusiei la București pare foarte mulțumită de modul în care a decurs ultima întâlnire a reprezentantului său diplomatic cu ministrul român al Afacerilor Externe, postând pe pagina sa de Facebook informația potrivit căreia ministrul român Teodor Meleșcanu și ambasadorul rus Valery Kuzmin ar fi convenit semnarea unor protocoale de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, cercetării, mass-media, sportului, tineretului şi turismului.
Pare un adevărat dezgheț al relațiilor României cu Federația Rusă. Dar: acest gen de protocoale au funcționat și în trecut și funcționează inclusiv și azi între statele Occidentale și Rusia, chiar în condițiile în care asupra Rusiei sunt impuse sancțiuni internaționale din cauza anexării ilegale a Crimeii și a implicării în mișcările separatiste din Ucraina.
Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu s-a întâlnit luni, 13 februarie, cu Ambasadorul Federației Ruse la București.
Cum am aflat de ”dezghețul” româno-rus
Rezultatele întrevederii de la începutul săptămânii trecute a celor doi diplomați sunt transmise chiar de ambasadorul rus în cadrul unui interviu acordat agenției TASS, preluat pe pagina de Facebook a ambasadei la o zi după întrevedere.
Ce transmite Ambasada Rusiei:
Într-un interviu acordat corespondentului TASS, Ambasadorul Rusiei a caracterizat conversaţia cu şeful Ministerului Afacerilor Externe al României ca fiind „foarte pozitivă, foarte consistentă.”
„Am fost unanimi în înţelegerea necesităţii de a intensifica dialogul diplomatic dintre cele două ţări, în plus faţă de acele contacte destul de sistematice, care au loc în cadrul structurilor internaţionale, precum ONU, Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre şi multe altele,” – a spus acesta. „A avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate ale situaţiei internaţionale – relaţiile reciproce în cadrul Consiliul Rusia – NATO, situaţia din regiunea Europei de Sud-Est şi regiunea Mării Negre”.
Pe ordinea de zi următoare, a menţionat domnul Kuzmin, se află semnarea a trei documente importante – noul Program de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învăţământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, precum şi Protocolul privind desfăşurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare ştiinţifică între aceleaşi ministere (aşa-numitul memorandum de granturi).
„Ne-am pronunţat pentru desemnarea de urgenţă a copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale ruso-române de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, am susţinut ideea de a organiza un forum de afaceri al întreprinzătorilor din cele două ţări, în această primăvară, la Moscova,” – a spus diplomatul rus. „În cadrul discutării importanţei relaţiilor culturale bilaterale a fost menţionată apropierea unei date importante – 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Regatul României „, – a mai adăugat acesta.
„Pe ansamblu, acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creează baza pentru continuarea mersului înainte – a subliniat domnul Kuzmin în încheiere. – Am văzut atitudinea şi deschiderea către un dialog pragmatic şi o cooperare reciproc avantajoasă, fapt care m-a bucurat.”
Ce a comunicat MAE
După primirea ambasadorului Valery Kuzmin de către ministrul Teodor Meleșcanu, MAE a comunicat:
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit luni, 13 februarie 2017, pe ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin.
Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța unei abordări pragmatice în relațiile bilaterale, exprimând deschiderea părții române pentru dialog. Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct.
În acest sens, a accentuat că angajamentele și pozițiile României în plan extern, în special cele legate de apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești.
În opinia fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu, MAE ar fi trebuit să ofere public mai multe detalii legate de această întrevedere și să explice clar semnificațiile celor discutate.
”Cred că a existat o reținere, în opinia mea nejustificată, vizavi de reacțiile care le-ar fi putut avea publicul față de această întâlnire și cele discutate. Acest tip de protocoale au funcționat și până acum, nu sunt noi și funcționează inclusiv între state Occidentale și Federația Rusă. Discutăm aici de palierele 2 și 3 ale diplomației, sunt elemente pozitive, dar observați că nu ating chestiuni sensibile, precum palierele politice sau militare. Există în vigoare anumite decizii comune referitor la Rusia, dar asta nu înseamnă că trebuie suspendat orice tip de dialog. Nimeni nu procedează în acest mod”, a explicat Criastian Diaconescu.
Valery Kuzmin, omul și opera
Valery Kuzmin a fost numit șef al misiunii diplomatice de la București în vara anului 2016. A absolvit în 1975 Institutul de Stat pentru Relații Internaționale MGIMO din Moscova. În 1998, a absolvit cursurile de studii în diplomație din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia. Este cercetator în istorie și și-a desfășurat activitatea în diverse structuri ale aparatului de externe al fostei URSS și al Federației Ruse. A fost ambasador al Federației Ruse la Chișinău.
În 2016, Ambasada Rusiei a anunţat o contribuţie ”modestă” de 100 de euro pentru Cuminţenia Pământului, demers însoţit de un clip-replică la cel realizat de Papaya Advertising, care face referire la instaurarea comunismului, reprezentanţa diplomatică susţinând că România s-a reconstruit economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice.
Tot în 2016, în cadrul unui interviu acordat TVR, întrebat despre Tezaurul românesc trimis la Moscova, Valery Kuzmin a declarat că atât arhivele cât şi patrimoniul cultural mutate în Rusia au fost deja restituite.
În 2015, convocat de președintele Republicii Moldova din cauza unor exerciții militare cu participarea trupelor rusești în Transnistria, Valery Kuzmin a refuzat să meargă la întâlnirea cu șeful statului moldovean invocând programul încărcat.
În 2012, când un soldat rus a împușcat mortal un tânăr neînarmat în zona de securitate din Transnistria, Valery Kuzmin, ambasador la Chișinău, a declarat că tânărul asasinat era în stare de ebrietate, fapt ce nu s-a confirmat în urma expertizei medico-legale.
În 2011, ambasador la Chișinău, Valery Kuzmin a acuzat SUA, Uniunea Europeană şi România de faptul că se implică direct în politica de la Chişinău, în timp ce Rusia nu ar fi făcut așa ceva.