Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, că este îngrijorat de limitarea la 15% a despăgubirilor acordate foştilor proprietari ai imobilelor naţionalizate, el precizând că va exista o comunicare cu Guvernul pe această temă, în perioada următoare.
„Sunt îngrijorat. Nu am avut ocazia să studiez actuala legislaţie, am studiat variantele anterioare şi am avut îngrijorări. Nu uitaţi însă că România este vizată de o decizie CEDO care fixează nişte parametri, ca şi CoE, în ceea ce priveşte standardele în materie de restituire. Deci nu este exclusiv la latitudinea Parlamentului să scrie o lege, ea trebuie să fie conformă cu decizia CEDO”, a spus ambasadorul, citat de Mediafax.
El a precizat că Guvernul SUA susţine „cea mai transparentă şi eficientă restituire de proprietate cu putinţă”.
„Dar între ceea ce spune Curtea şi realitate, şi legea existentă, există o problemă foarte mare. O parte din această problemă – pe care o înţelegem – este că România are resurse limitate. Dar există un număr de soluţii pentru această problemă şi noi vrem să avem discuţii în următoarele zile sau săptămâni cu Guvernul României şi o să vedem ce se întâmplă. Dar da, sunt îngrijorat de acest procent de 15%”, a spus ambasadorul.
Întrebat apoi când vor avea loc aceste discuţii şi sub ce formă, Gitenstein a spus: „Încă nu ştiu dacă o să trimitem o scrisoare sau o să avem o întâlnire, dar suntem îngrijoraţi”.
Proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru proprietăţile naţionalizate a fost inclus pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului, după ce premierul Ungureanu a avut în ultimele zile mai multe discuţii cu miniştrii Finanţelor şi Justiţiei legate de forma actului normativ.
Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.