Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, consideră că România a îndeplinit condiţiile tehnice pentru aderarea la Schengen, spunând că poziţia exprimată în 2011 de Guvernul Marii Britanii nu s-a schimbat, acesta susţinând aderarea ţării noastre la Schengen, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Poziţia Guvernului Marii Britanii a fost exprimată în 2011 şi nu s-a schimbat: noi sprijinim aderarea României în spaţiul Schengen deoarece considerăm că România a îndeplinit condiţiile tehnice. Ştiu că alte ţări membre ale UE au ridicat consideraţii, în conexiune cu MCV, şi important pentru România este să răspundă la aceste consideraţii”, a spus Martin Harris, care a participat marți la conferinţa „Globalizarea şi noile economii” de la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, recent, răspunzând unei interpelări în Adunarea Naţională, că a discutat în două rânduri cu omologul român, Victor Ponta, spunându-i că România nu va primi un răspuns pentru Schengen până la 1 ianuarie 2014, dacă nu vor fi întrunite în totalitate condiţiile.
Despre DNA: Are o performanţă foarte bună în România
Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, spune că DNA „are o performanţă foarte bună în România” şi că pentru această instituţie este foarte important că „are personal, independenţă şi sprijinul tuturor pentru a continua această realizare”.
Ambasadorul britanic a spus că de când a venit în România, în urmă cu trei ani, a existat un progres semnificativ în lupta împotriva corupţiei şi a reformei în Justiţie, potrivit MEDIAFAX.
„În ceea ce priveşte MCV, eu am venit în România acum trei ani. Am marcat un progres foarte semnificativ în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi a reformei în Justiţie. Eu consider că este un trend pozitiv şi consider că instituţii ca ANI şi DNA au făcut mult în acest sens. Cred că pentru DNA este foarte important că, în continuare, are personal, independenţă şi sprijinul tuturor pentru a continua această realizare importantă pentru România. Eu consider că DNA este o instituţie care are o performanţă foarte bună în România”, a spus Harris, în contextul în care a fost întrebat de jurnalişti, la Cluj, care este viziunea Marii Britanii despre procesul de aderare a României la Schengen şi dacă acest demers ar fi afectat, la fel ca şi MCV, de schimbările recente de procurori.
Martin Harris a mai spus că în luna decembrie sau în luna ianuarie Comisia Europeană va întocmi un nou raport despre progresul MCV înregistrat de România.