vineri

19 aprilie, 2024

24 iulie, 2018

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat marţi, la Bistriţa, cu ocazia vizitării unei case de tip familial construită de fundaţia Hope and Homes for Chidren (HHC), că Statele Unite încurajează România să relaxeze restricţiile privind adopţiile internaţionale, pe care le vede ca pe un mijloc de dezinstituţionalizare a copiilor aflaţi în grija statului.

„Un lucru pe care SUA l-au încurajat, pentru a ajuta în acest sens (al dezinstituţionalizării – n.r.), este ca România să relaxeze restricţiile privind adopţiile internaţionale. Vedem aceste adopţii ca pe un mijloc de dezinstituţionalizare. Pentru a avea o mai bună înţelegere – este încă un obiectiv important, este bine ca eu să înţeleg ceea ce se întâmplă în teritoriu, ce greutăţi întâmpină copiii care se află în această situaţie”, a spus ambasadorul SUA.


Hans Klemm a adăugat că există un interes al cetăţenilor americani de a adopta copii români, însă, în prezent, acest lucru este posibil doar dacă persoana din Statele Unite care adoptă este, la rândul său, român.

„Există dorinţa de a adopta copii români, este permis şi în fiecare an are loc un număr mic de astfel de adopţii dacă cel care adoptă din SUA este român. În aceste circumstanţe, este permisă adopţia. Chiar în urmă cu câteva săptămâni, am eliberat viza pentru cineva care a fost adoptat de o familie din SUA”, a declarat Klemm.

Casa vizitată marţi de ambasadorul SUA a fost inaugurată la începutul lunii iulie, alături de alte două case de tip familial construite prin intermediul fundaţiei HHC în oraşul Năsăud.

În fiecare din aceste case locuiesc câte 14 copii proveniţi de la centrul de plasament din Năsăud, care a fost închis.


Reamintim că adopțiile internaționale au fost interzise printr-un moratoriu adoptat în 2001, după ce autoritățile au constat că nu știu nimci despre soarta a peste 1.000 de copii adoptați de familii cu altă cetățenie.

Adopţiile internaţionale pentru cetăţeni români stabiliţi în străinătate au fost redeschise în 7 aprilie 2012, când au intrat în vigoare modificările aduse Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei.

804 copii părăsiți în maternități și spitale, în 2017

România a modificat anul acesta legislația pentru a accelera declararea ca adoptabil a copiilor părăsiți.

Anul trecut, 804 copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA):

  • 573 au fost părăsiţi în maternităţi
  • 187 în secţiile de pediatrie
  • 44 – în alte secţii de spital.

755 de copii au fost externaţi din astfel de unități:

  • 320 s-au reîntors la familiile lor
  • trei au fost plasați la familia extinsă
  • 33 au fost plasați la familii/persoane şi 328 la asistenţi maternali
  • 22 de copii au fost încadraţi în centre de plasament
  • 19 copii  – în centre de primire în regim de urgenţă
  • 30 copii – alte situaţii
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: