vineri

29 martie, 2024

27 mai, 2012

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, îndeamnă autoritățile române să urmeze exemplul Poloniei în accesarea fondurilor europene, care reprezintă șansa dezvoltării infrastructurii, la care țara este deficitară.

„Am remarcat un efort important la guvern să ridice rata de absorbţie, dar evident că aceasta nu este suficientă astăzi şi consider că este prioritatea zero pentru Guvernul României să facă faţă acestei provocări. Este necesar să fie luate măsuri suplimentare pentru a ridica rata de absorbţie şi cred că este o experienţă bună în Europa de Est, cea a Poloniei, iar România ar putea urma acest exemplu”, a spus Harris, într-un interviu difuzat duminică de PRO TV.

Ambasadorul a arătat că fondurile europene reprezintă pentru România şi un avantaj în privinţa creşterii competitivităţii, prin care ar putea fi rezolvată şi problema lipsei unei infrastructuri performante.


„România are un avantaj specific, o alocaţie mare de fonduri europene. Noi nu avem aşa ceva în Marea Britanie, dar această alocaţie dau un avantaj mare pentru România şi în privinţa competitivităţii. Lipsa de infrastructură este unul dintre dezavantajele României privind competitivitatea. Un program de infrastructură finanţat de UE este şi o sursă de locuri de muncă, dar şi de competivitate şi o bază pentru creşterea economiei în viitor”, a mai spus diplomatul britanic.

Scoateți companiile pe bursă

Ambasadirul britanic s-a declarat și pentru ieșirea companiilor românești pe bursă, pentru capitalizare, în locul împrumuturilor de la bănci.

„Am remarcat că în Europa de est proiectele sunt mult mai dependente de împrumuturile din bănci decât în Vest, unde folosim mai mult bursele. Sunt 20% luate din bursă şi 80% din bănci pentru finanţare, în Vest este invers. O provocare pentru România este cum poate să folosească bursele şi mijloacele alternative de finanţare”, a spus ambasadorul britanic.

El a subliniat şi importanţa faptului că noul guvern de la Bucureşti a decis continuarea Acordului cu FMI.


„Eu cred că datorită eforturilor care s-au făcut România este într-o poziţie mai bună acum decât o ţară care nu a urmat un program cu FMI. Poziţia macroeconomică a României este printre cele mai bune din Europa. Creşterea economică este necesar pentru Europa de astăzi şi o politică macroeconică mai activă, dar şi reforme structurale pentru a da drumul întreprinderilor şi locurilor de muncă (…) Într-o situaţie de incertitudine în Europa, este foarte important pentru investitorii britanici şi străini să aibă acest semn de continuitate şi această afirmare că România va continua împreună cu FMI”, a mai punctat Martin Harris.

În schimb, Martin Harris s-a declarat nemulțumit de prezența companiilor britanice în România, care ocupă locul 10 în clasamentul investitorilor străini.

„Eu nu sunt mulţumit de acest rezultat. Cred că în general Marea Britanie este o economie bazată pe comerţ şi avem o poziţie mai ridicată pe pieţele din America şi Asia, dar din păcate aici în Europa Centrală şi de Est prezenţa Marii Britanii nu este suficientă. Pentru mine este o provocare importantă, o prioritate zero să încurajăm relaţiile comerciale între Marea Britaniei şi România. Eu sunt optimist, am remarcat că nivelul de exporturi britanice în România a crescut cu 22% în anul trecut (…) 22% este o rată mai accelerată decât pentru alte ţări din UE, e un trend pozitiv, dar trebuie îmbunătăţit”, a spus el.

Potrivit ambasadorului, domeniile de care investitorii britanici sunt interesaţi în principal în România sunt energia, farmaceuticele, telecomunicaţiile şi industria IT.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: