vineri

14 iunie, 2024

19 martie, 2020

Ambasadorii statelor membre la UE au agreeat miercuri draftul unui text care anunță redeschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, în document nefiind precizat însă un termen-limită de aderare.

Politico anunță că discuțiile diplomaților continuă și joi, iar textul, care conține noi condiții impuse statelor candidate, poate suferi modificări suplimentare.

Decizia de redeschidere a negocierilor de aderare se poate adopta numai prin unanimitate. În octombrie 2019, subiectul a fost blocat prin veto de către Franța, cu susținerea Olandei și Danemarcei.


Textul inițial, consultat de Politico, afirmă: ”În lumina progreselor obținute pe calea reformelor și ca efect al îndeplinirii condițiilor impuse prin decizia Consiliului din iunie 2018, Consiliul decide deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord”.

Forma actuală a deciziei este, comparativ cu textul propus de Președinția croată a Consiliului, dezamăgitoare pentru cele două state candidate. Textul președinției croate stipula: ”fără întârziere și nu mai târziu de luna iunie” Comisia Europeană trebuie să prezinte un calendar ferm al negocierilor.

Pe lângă inexistența unui orizont clar de aderare, Albaniei i se solicită suplimentar să întărească sistemul judiciar, ”inclusiv prin asigurarea bunei funcționări a Curții Supreme și a Înaltei Curți”. Cerința, afirmă doi diplomați implicați în negocierea textului, a fost introdusă special pentru a tempera opoziția Franței, Olandei și Danemarcei.

Dacă va fi adoptat joi de ambasadorii UE, textul va face obiectul discuțiilor la reuniunea miniștrilor de Externe de săptămâna viitoare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: