luni

15 iulie, 2024

13 septembrie, 2023

Ministerul Afacerilor Externe îl convoacă de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse și transmite Moscovei un protest ”ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României” de către Rusia. Reacția vine după ce în apropierea graniței cu Ucraina au fost descoperite fragmente dintr-o a treia dronă militară rusească ce a ajuns pe teritoriul României.

”Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României. Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României”, arată comunicatul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi.

Fragmente de dronă în zona localității Nufărul


MApN a anunțat miercuri, după bombardamentele efectuate de ruși marți noaptea asupra portului ucrainean Izmail, că în zona localităților Nufărul și Victoria (județul Tulcea) au fost găsite fragmente de dronă.

Cele două localități se află la o distanță relativ mare de granița cu Ucraina, respectiv de portul Izmail – aprox. 14 km.

Comunicatul MApN:

”Elemente ale unei posibile drone, identificate în zona Nufărul și Victoria


Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.

Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.”

În timpul atacului de marți noaptea au fost transmise mesaje RO Alert pentru opt localități din Județul Tulcea și pentru puctul vamal Galați.

Autoritățile române au început instalarea de adăposturi pentru populație în județul Tulcea.

După atacurile de marți, premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri o reacție nervoasă după ce a fost întrebat repetat de către jurnaliști despre atacurile cu drone supra porturilor ucrainene de la Dunăre și despre pericolul pentru populația de pe malul românesc.

„Nu ne atacă nimeni, oameni buni, haideți să liniștim populația, că o luăm razna cu toții”, a spus Marcel Ciolacu.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: