sâmbătă

6 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 aprilie, 2020

Perioada de 45 de zile, în care un debitor poate cere băncii amânarea creditelor, curge începând de luni, 6 aprilie, când Monitorul Oficial a publicat Hotărârea de guvern prin care s-au aprobat normele de aplicare pentru această facilitate.

Perioada pentru care se acordă facilitățile de suspendare la plată a ratelor scadente este de maximum 9 luni.

Persoanele fizice au nevoie, pentru amânarea ratelor, de o declaraţie pe proprie răspundere că le-au fost afectate veniturile faţă de situaţia anterioară declanşării situaţiei de urgenţă.


În cazul creditelor ipotecare modificarea clauzelor contractuale se realizează fără încheierea de acte adiţionale.

Pentru a beneficia de amânarea ratelor, solicitanții să fie în situația în care banca le-a declarat scadența anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv, și să nu fi înregistrat rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv.

(Citiți și: „MF explică normele de aplicare a facilităților pentru creditele acordate de bănci și IFN-uri”)

Prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către debitor a solicitării de suspendare către creditor.

În cazul creditelor “Prima casă“, durata maximă a creditului de 30 de ani, poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării la plata ratelor acordate, cu respectarea de către creditori a reglementărilor interne privind încadrarea în limita de vârstă a debitorilor la terminarea contractului prelungit.


În cazul firmelor, acestea trebuie să dețină certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: