ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, ar putea reporni abia în 2023 halele de producție electrolitică oprite, dar doar dacă piața energiei se va stabiliza.
La sfârșitul lunii decembrie, ALRO Slatina (simbol bursier ALR), „unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa după capacitatea de producție”, a decis să oprească 3 din cele 5 hale de electroliză în 2022, din cauza scumpirii explozive a electricității.
Valoarea companiei a pierdut peste 537 milioane de lei numai din 10 ianuarie încoace, ca urmare a scăderii cu peste 27% a cotației acțiunilor ALR la Bursa de Valori București (BVB). Piața anticipase probelemele energetice încă din primăvara anului trecut. ALR a scăzut cu peste 36% față de maximul ultimilor 3 ani, din 1 aprilie.
„ALRO Slatina (ALR) anunță că managementul Companiei se concentrează pe găsirea de soluții pentru a restabili producția de aluminiu electrolitic la nivelul anului 2021, începând cu anul 2023, sub rezerva prețurilor la energie de pe piață”, spune un comunicat al companiei emis luni.
Costurile de repornire pentru fiecare hală de electroliză „pot fi în intervalul 10-12 milioane dolari, în funcție de prețurile materiilor prime la acel moment și de perioada scursă din momentul plasării lor în conservare”, potrivit estimărilor lui Marian Năstase, președintele consiliului de administrație al companiei.
Șocul scumpiri energiei a degterminat și un alt mare consumator, Azomureș Tg. Mureș, producător deîngrășăminte chimice să-și reducă drastic producția.
ALRO Slatina cumpără aluminiu
ALRO Slatina cumpără în prezent aluminiu „primar rece de pe piață”, ca să mențină „sau chiar să crească producția de produse prelucrate, în timp ce pentru produsele din aluminiu primar mai puțin profitabile, producția va fi ajustată”.
Astfel, managementul ALRO speră să mențină cifra de afaceri pentru 2022 la nivelul din 2021.
„Căutăm în mod activ soluții pentru a asigura nevoile de energie pentru 2023 pentru toate cele cinci hale de electroliză și, astfel, să ne păstrăm caracteristica de integrare pe verticală a afacerii noastre, deoarece credem că integrarea va rămâne pe termen lung unul dintre principalele avantaje ale modelului nostru de afaceri”, spune Marian Năstase.
ALRO spune că va păstra numărul de angajați „în măsura maximă posibilă, prin redistribuirea forței de muncă a Companiei, astfel încât să îi permită restabilirea producției de aluminiu electrolitic, în 2023, la nivelul anterior, într-o manieră lină și eficientă”.