Conglomeratul american Alphabet a anunţat înfiinţarea unei companii care va căuta să valideze noi medicamente, pe baza combinaţiilor încercate cu ajutorul inteligenţei artificiale. Google/Alphabet are tradiție în acest domeniu. În 2019, Verily, divizia de științe ale vieții a Google, a anunțat un acord de colaborare strategică cu Novartis, Otsuka, Pfizer, Sanofi și șase sisteme majore de sănătate. Colaborarea viza dezvoltarea de programe de cercetare clinică inovatoare, cu scopul de a accelera studiile și pentru a permite colectarea de date de calitate superioară.
Noua companie a Alphabet, anunțată miercuri, se va numit Isomorphic Laboratories. Aceasta va folosi tehnologiile DeepMind, altă subsidiară a Alphabet, care deja are experienţă în pronosticarea structurii proteinelor cu ajutorul AI-ului.
Isomorphic Laboratories va fi condusă de Demis Hassabis, CEO-ul DeepMind. Cele două companii vor colabora, însă vor funcţiona independent.
Noua companie va folosi inteligenţa artificială pentru a încerca să înţeleagă ce efecte au asupra organismului uman diversele combinaţii chimice şi va lucra pe structura proteinelor pentru a înţelege cum ar putea interacţiona între ele diverse proteine.
Isomorphic nu va dezvolta sau vinde medicamente. În schimb, va realiza parteneriate cu companiile farmaceutice, cărora le va licenţia schemele descoperite.
Folosirea AI-ului pentru crearea de noi medicamente nu este o noutate absolută, mai multe companii făcând acest lucru în ultimii ani. Intrarea Alphabet pe această zonă, însă, cu resursele pe care conglomeratul american le are, ar putea rezolva unele din problemele cu care se confruntă chimiştii în prezent, printre care se numără faptul că, din cauza conflictelor de la nivel molecular, peste 90% din medicamentele ajunse în faza de test clinic nu funcţionează.