marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 aprilie, 2017

Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, România a consemnat în martie 2017 o creştere nesemnificativă a prețurilor faţă de luna precedentă (+0,08%) iar inflaţia anuală a scăzut uşor, ajungând la +0,18%. Indicatorul CORE 2, adică partea din inflaţie aflată sub acţiunea politicii monetare, a ajuns la cea mai mare valoare din ultimele 5 luni.

Produsele alimentare s-au scumpit mult peste medie, pentru a doua lună consecutiv (+0,23% şi, deja, +1,80% faţă de finalul anului trecut), în principal sub efectul creşterilor sezoniere ale preţurilor la legume şi conserve de legume (+1,02% pe martie şi +11,01% de la începutul anului) şi la fructe şi conserve de fructe (+1,62% pe februarie şi +7,68% de la începutul anului). Vedeta a fost, din nou, cartoful, cu o creştere de +12,16%.

Deja, a început să-şi spună cuvântul creşterea cursului de schimb euro/leu, astfel încât s-au înregistrat, atipic, valori mai mari de creştere a preţurilor la citrice şi alte fructe meridionale (+8,28% faţă de decembrie 2016) decât la fructe proaspete (+7,52%) deşi am fost la început de primăvară.


De reţinut avansul de 0,66% pe acest an la lapte şi produse lactate, a doua grupă ca pondere la alimentele din coşul de consum, după carne şi pâine (+0,85% la lapte de vacă). Singurul aliment care a consemnat o ieftinire notabilă ( suficientă pentru a duce la scăderea indicelui general de inflaţie) au fost ouăle, al căror preţ a scăzut în martie cu 3,15%.

Mărfurile nealimentare s-au ieftinit uşor per total (-0,13%), pe fondul unor creşteri difuze de preţuri ( +0,18% la îmbrăcăminte, +0,08% la încălţăminte, +0,15% produse de uz casnic şi mobile ş.a.m.d.), anulate de scăderea cu 0,95% a preţurilor la carburanţi. Preţurile la energie electrică, gaze şi căldură au rămas aproape neschimbate ( doar un -0,13% la energia termică).

Tarifele serviciilor s-au majorat în luna martie cu 0,32%, principalele influenţe în acest sens venind din telefonie (+0,79% ca urmare a creşterii cursului mediu euro/leu la care se facturează convorbirile), transporturi (+7,72% la transportul aerian şi +0,52% la transportul interurban) şi eterna majorare discretă dar persistentă de la apă, canal şi salubritate (+0,28%).

De reținut, valoarea inflației aflată sub controlul politicii monetare a urcat la cea mai mare valoare consemnată în ultimele 12 luni. Din datele prezentate mai jos, se poate vedea cum acest indicator a fost menţinut în limite mult mai strânse decât inflaţia anuală şi a reuşit să atenueze variaţiile importante induse de politica fiscală.


Pe viitor, tendința de creștere a prețurilor se va manifesta tot mai clar, odată cu epuizarea măsurilor conjuncturale intervenite succesiv (reducerea de TVA cu un punct procentual din ianuarie, eliminarea taxei radio-TV în februarie) şi cu creşterea veniturilor populaţiei, prin majorările consistente de pensii şi salarii (în domeniul bugetar).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: