5 iulie, 2022

Aliații occidentali ar putea „adopta” anumite regiuni din Ucraina ca să conducă eficient reconstrucția – au propus oficialii ucraineni la conferința de la Lugano, unde participă reprezentanții UE și ai mai multor potențiali donori. Acolo, dincolo de angajamentele politice, reprezentanții Ucrainei s-au confruntat cu un anume scepticism din cauza corupției înrădăcinate în societatea ucraineană.

Astfel că Marea Britanie ar fi gata să preia reconstrucția regiunii regiunea Kiev, în timp ce Franța s-ar concentra asupra regiunii puternic afectate Cernihiv, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP și Euractiv. Abordarea este similară planului Marshlall, care a contribuit decisiv la reconstrucția Germaniei după al doilea război mondial.

În prim plan trebuie să rămână reformele privind „principiile de guvernare” și criteriile clar definite pentru gestionarea asistenței și împărțirea rolurilor între Ucraina, diferitele state, comunitatea internațională, societatea civilă și partenerii privați – a spus Ignazio Cassis, președintele Elveției, ca a găzduit conferința la care au participat zeci de potențiali donori.


Premierul ucrainean Denis Şmigal, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile reconstrucţiei, din care numai pagubele din infrastructură se ridică la mai mult de 100 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Cum va decurge reconstrucția?

Rolul conferinței de la Lugano a fost unul prospectiv, mai degrabă decât acela al angajamentelor concrete de finanțare din partea zecilor de state și grupuri private (pe site-ul conferinței nu există o listă a acestora).

Astfel că, Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a susținut Ucraina spunând că lucrează îndeaproape cu organizația la o inițiativă anticorupție,  cu scopul de a combate mita și alte forme de corupție din țară, potrivit Emerging Europe.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a promis construcția unei platforme care să evalueze nevoile de finanțare și să coordoneze acțiunile și canalizarea resurselor, odată ce războiul se va fi încheiat.


Banca Europeană de Investiții (BEI) promisese deja că se va înființa EU-Ukraine Gateway trust Fund, un fond de finanțare a reconstrucției Ucrainei, care va ajunge la 100 de miliarde de euro, pornind de la contribuții totale de 20 de miliarde de euro, din partea statelor membre și de la Bugetul UE.

Ce se poate face / trebuie chiar înaintea sfârșitului războiului?

Chiar dinainte de conferință utilitatea discuțiilor a fost pusă la îndoială de unii participanți, atâta vreme cât nu este previzibil sfârșitul războiului. S-a pus întrebarea cum se va desfășura reconstrucția sub amenințarea bombelor?!

Directorul general al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Robert Mardini, declarase însă că, deși reconstrucția în sine ar putea avea loc pe deplin numai după ce bombele s-au oprit, este vital să se acorde „o perspectivă pozitivă civililor care și-au pierdut casele și care se luptă cu anxietatea și incertitudinea pentru viitor”, potrivit France24.

Totodată, alte opinii spun că este necesar să se pună bazele cu mult timp în avans, așa cum s-a făcut în Planul Marshall.

Planul de reconstrucție a Ucrainei ar trebui să cuprindă trei etape:

  • prima, axată pe restabilirea serviciilor esenţiale, precum furnizarea apei, fază aflată deja în desfăşurare;
  • o componentă de „redresare rapidă”, care să fie lansată cât mai rapid după încetarea luptelor şi să includă proiecte construcție de locuințe temporare, de spitale şi școli;
  • și o componentă ar avea scopul să transforme ţara pe termen lung, a propus premierul ucrainean Denis  Șmigal, citat de Reuters.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: