joi

28 martie, 2024

27 februarie, 2019

Timișoara, Aradul, Clujul și Oradea vor să fie legate printr-un tren de mare viteză, iar pentru asta au nevoie de sprijin european, în privința finanțării.

Edilii locali din cele patru orașe din Alianța Vestului s-au întâlnit, miercuri, în orașul de pe Bega, cu reprezentanți ai Comisiei Europene. Le-au prezentat proiectele lor și au cerut consultanţă cu privire la obţinerea de fonduri în exerciţiul bugetar 2021-2027.

Îmbunătățirea infrastructurii rutiere este principalul obiectiv al celor care conduc orașele din Alianța Vestului.


Cei patru au ascultat, astăzi, sfaturile oficialilor europeni cu privire la obținerea unor finanțări ca să dezvolte accesibilitatea între Timișoara, Arad, Cluj și Oradea. Printre proiecte se află și realizarea unei conexiuni de tren de mare viteză care să lege orașele din vest.

(Citiți și: ”Cum scoți un oraș din depresie – Cluj-Napoca, un caz școală. Lectură obligatorie pentru orice primar din țara primarilor”)

„Noi am propus să legăm cele două capitale de regiune, Clujul de Timișoara, prin Oradea și Arad. Pe lângă sistemul rutier, vrem să avem conectarea cu ceea ce înseamnă centurile din jurul acestora doua, iar în etapa a doua avem în vedere calea ferată care trebuie să ajungă la un nivel de infrastructură la 160 kilometri la oră. Să ajungem la nivelul în care infrastructura să permită un tren de viteză”, spune Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Primarii spun că preferă să discute direct cu potențialii finanțatori, astfel încât să își poată pune în aplicare proiectele.

„Toată problema se pune pentru viitorul exerciţiu programatic 2021-2027. Dacă Guvernul României agrează, asta ni s-a spus, va agrea ca o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, atunci din punctul de vedere al Comisiei Europene, atunci nu sunt impedimente de finanţare directă a unor proiecte cu care aplică asociaţia”, explică şi Nicolae Robu, primarul Timişoarei.


Alianţa Vestului îşi mai propune să obţină bani şi pentru construcţia a trei autostrăzi – Transilvania, ViaCarpathia şi Timişoara-Belgrad, dar şi pentru conectarea la reţeaua trans-europeană de transport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: