duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 martie, 2018

Sursă foto: ANOSR

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere tuturor universităților din România să nu mărească taxele de școlarizare pentru a acoperi majorările salariale ale profesorilor.

ANOSR „solicită instituțiilor de învățământ superior de stat să nu împovăreze financiar studenții pentru a acoperi creșterile salariale ale profesorilor, ci să participe în mod activ la dezvoltarea unui model educațional bazat pe performanță. Totodată, reiterăm solicitările către Ministerul Educației Naționale, către Guvernul României și către actorii politici să contribuie la asigurarea unei finanțări adecvate pentru sistemul educațional, direcționând cel puțin 6% din PIB către acest domeniu”, menționează un comunicat al asociației.

De la 1 martie, salariul brut al angajaților din educație a crescut cu 20%, dar finanțarea de bază a urcat cu doar 22% anul acesta, în condițiile în care a avut loc și transferul contribuțiilor la angajat, astfel încât multe din universități nu au fondurile necesare acoperirii cheltuielilor suplimentare cu personalul.


Aceste probleme au mai existat și anul trecut, când instituțiile de învățământ superior au fost nevoite să reducă investițiile (inclusiv în cercetare) pentru a face față creșterilor salariale acordate generos de guvernanți, fără însă fi însoțite de alocări mai mari de fonduri.

Per total, între 2015 și 2018, salariile cadrelor didactice au fost majorate cu aproape 200%, mult peste plusul finanțării de la stat.

Rezervele unor universități s-au epuizat, așa încât unele vor fi nevie să transfere povara politicilor guvernamentale pe umerii studenților.

ANOSR le solicită universităților să nu adopte această strategie, mai ales că toate majorările salariale nu au fost corelate cu indicatorii de performanță:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Apreciem aceste creșteri ca fiind un fapt pozitiv și subliniem că milităm constant pentru ca educația să fie finanțată corespunzător. Totuși, trebuie să constatăm cu regret că acestea nu au fost nicidecum corelate cu asigurarea unui mediu de calitate crescândă a procesului de predare și învățare.

Faptul că s-a investit în personalul universităților reprezintă un lucru salutar. Problema este dată de faptul că aceste creșteri nu au fost corelate cu indicatori de performanță. Practic, profesorilor li s-a dublat salariul fără a fi cerut nimic în plus din partea acestora.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: