joi

18 iulie, 2024

28 februarie, 2023

Franţa a organizat marţi, în marja Consiliului informal al Energiei, o reuniune cu alte 12 state membre UE pentru a construi o alianţă a ţărilor care promovează energia nucleară în politicile energetice ale blocului comunitar, transmite Reuters.

România s-a numărat printre participanți, ministrul Virgil Popescu susținând, potrivit Agerpres, ”includerea energiei nucleare în politicile energetice ale UE vizând decarbonizarea şi recunoaşterea contribuţiei importante a acestei surse de energie, inclusiv din perspectiva producerii de hidrogen curat”.

Statele care au participat la reuniunea organizată de Franța sunt România, Bulgaria, Slovenia, Cehia, Suedia, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Ţările de Jos şi Finlanda.


Pe de altă parte, Germania, Austria, Spania și Luxemburg sunt în opoziție cu inițiativa, spunând că energia nucleară nu trebuie pusă pe picior de egalitate cu energia regenerabilă.

Precizări ale ministrului Virgil Popescu

„În marja Consiliului informal al Energiei am avut o reuniune de coordonare cu statele membre «like-minded» în domeniul energiei nucleare. Cu această ocazie, am confirmat suportul României pentru promovarea acestei surse de energie indispensabilă pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale UE şi pentru asigurarea securităţii în aprovizionare. (…)

Susţin în continuare includerea energiei nucleare în politicile energetice ale UE vizând decarbonizarea şi recunoaşterea contribuţiei importante a acestei surse de energie, inclusiv din perspectiva producerii de hidrogen curat”, a declarat ministrul.

Virgil Popescu a prezentat la reuniune proiectele în domeniul nuclear civil avute în vedere de România, anume: retehnologizarea Unităţii 1 și finalizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă și implementarea tehnologiei inovative a reactoarelor modulare de mici dimensiuni.


El a apreciat cooperarea cu NuScale pentru proiectul de la Doiceşti, subliniind progresele realizate de România în acest domeniu de ultimă generaţie şi necesitatea unei abordării coordonate şi armonizate la nivelul UE pentru toate tehnologiile.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: