miercuri

24 aprilie, 2024

28 martie, 2022

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat luni că săptămâna viitoare începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către ”populaţia eligibilă”.

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în glanda tiroidă. Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, comprimatele cu iod pot fi luate numai în caz de accident nuclear şi dacă este indicat expres de către o autoritate competentă.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară.


În primele zile ale războiului din Ucraina, armata rusă a lovit și ocupat centralele atomice de la Cernobîl și Zaporoje, provocând temeri ale unui accident nuclear. Organizațiile internaționale monitorizează constant nivelul radiațiilor în Ucraina fără să constate nimic grav.

Pe data de 4 martie, Ministerul Sănătății a emis un comunicat în care avertiza că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic din cauză că poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Ministrul Sănătății, sensibil la ”memoria colectivă”

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a spus Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl.


„Este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil”, a explicat ministrul.

„Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a precizat Alexandru Rafila.

Cât ar dura campania de distribuție

Ministrul Sănătăţii declara, sâmbătă, că distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura două-trei săptămâni, menţionând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.

„Trebuie să evaluăm (perioada de timp în care vor fi distribuite pastilele – n.r.), pentru că nu discutăm de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii şi timpul alocat acestei distribuţii trebuie să fie corespunzător posibilităţii de a le distribui. Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile”, a spus Rafila sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

El a spus că acest lucru se va face doar după o informare foarte clară a populaţiei. Ministrul Sănătăţii a mai menţionat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: