joi

30 mai, 2024

3 martie, 2023

Ales Bialiatski (foto), activist pentru drepturile omului care a primit în 2022 Premiul Nobel pentru Pace, a fost condamnat vineri, de o instanță din Belarus, la 10 ani de închisoare.

El a fost judecat pentru contrabandă și finanțarea „acțiunilor care încalcă grav ordinea publică”, a anunțat organizația pentru drepturile omului Viasna, al cărei membru fondator este Ales Bialiatski (60 de ani), scrie BBC.

Susținătorii lui Bialiatski acuză că regimul autoritar al liderului Alexandru Lukașenko încearcă să-l reducă la tăcere, pe modelul aplicat opozanților, de către Kremlin.


Activistul a fost arestat în 2021, în urma protestelor masive de stradă generate de alegerile ce l-au menținut la putere pe președintele Belarusului.

(Citește și: „Premiul Nobel pentru Pace 2022: Ales Bialiatski (Belarus) și 2 organizații pentru drepturile omului, una din Rusia, alta din Ucraina„)

Ales Bialiatski a fost judecat împreună cu doi colegi de campanie, Valentin Stefanovich și Vladimir Labkovich, condamnați și ei, vineri, la nouă, respectiv șapte ani de închisoare.

Toți trei au pledat anterior nevinovați.

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a declarat că sentința este „pur și simplu îngrozitoare”.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: