Alerta nucleară de gradul 7 în Japonia. Autorităţile japoneze au ridicat nivelul alertei nucleare la cel mai înalt punct posibil. Decizia a fost luată după măsurarea radiaţiilor la centrala nucleară de la Fukushima. Cel mai înalt nivel de alertă pentru riscul unui accident nuclear a mai fost aplicat doar în cazul dezastrului de la Cernobâl, în 1986. În acelaşi timp, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a avut loc în estul Japoniei, al doilea în ultimele zile, la o lună de la dezastrele naturale care au dus la moartea a 28.000 de oameni. Creşterea riscului de accident nuclear a fost anunţată la televiziunea naţională de către un oficial al Comisiei pentru Siguranţă Nucleară din Japonia. Nivelul 7 semnifică riscul producerii unul accident major cu consecinţe mai grave decât nivelul anterior, au explicat oficialii. (BBC News)
Atentat cu bombă la metrou, în Minsk. În urma exploziei ce a avut loc luni, la o oră de vârf, 11 oameni au murit şi alte zeci au fost răniţi. Preşedintele Belarus, Alexander Lukaşenko, a declarat că atentatul a fost un act menit să destabilizeze ţara şi a acuzat forţe străine de producerea lui, făcând legătura cu o explozie similară ce a avut loc în 2008, când au murit 50 de persoane. Poliţia a anunţat că oraşul Minsk se află în alertă maximă, după explozia de la staţia de metrou Oktyabrskaya, la 100 de metri de biroul preşedintelui şi de reşedinţa sa. Staţia de metrou este un punct nodal între cele două linii ale capitalei. Martorii au spus că s-a văzut o lumină puternică şi s-a auzit un zgomot asurzitor, în timp ce călătorii ieşeau din vagoane. Mulţi oameni au fost răniţi grav, dispozitivul exploziv conţinând fragmente metalice. Lukaşenko a declarat apoi la posturile de televiziune că atentatul viza “subminarea păcii şi stabilităţii”. (BBC News)
Germania ameninţă cu reintroducerea controlului la graniţă. Autorităţile germane au declarat că vor reintroduce controalele la frontieră, contrar intereselor zonei de liberă mişcare în UE, din cauza problemei refugiaţilor tunisieni. Italia a promis că va emite viză temporară pentru 20.000 de imigranţi tunisieni, ceea ce le-ar conferi dreptul de a călători liber în spaţiul Schengen. Aproximativ 26.000 de imigranţi ilegali au ajuns în Italia, cu bărcile, pe Marea Mediterană, până la insula Lampedusa, cea mai apropiată de ţărmul Tunisiei. Italienii au insistat ca şi alte state europene să primească imigranţi tunisieni şi au ameninţat că vor emite viză pe şase luni tuturor refugiaţilor care au sosit în ţară de la începutul anului până acum. “Mii, zeci de mii, poate sute de mii de tunisieni pot ajunge aici. Este o problemă absolut europeană”, a spus ministrul italian de externe Franco Frattini. (Telegraph)
CE: creşterea taxelor la energie nu înseamnă preţuri mai mari la combustibili. Propunerea Comisiei Europene de a mări taxele la energie va fi publicată miercuri şi se va referi la obligaţia de a taxa conţinutul energetic şi de dioxid de carbon al combustibililor în viitor, pentru a înlocui sistemul actual de calcul bazat pe volum. “Scopul nostru nu este să creştem preţurile la combustibilii diesel”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, David Boublil. “Planul este să aducem toţi combustibilii la egalitate…asta va însemna o corectare pentru a fi taxaţi în acelaşi fel”, a precizat el. Discuţii pe această temă au avut loc de la aprobarea documentului original, în 2003, având în vedere că în prezent autovehiculele cu motoare diesel se bucură de combustibili mai ieftini, taxele fiind mai mici decât în cazul petrolului. Industria de transport europeană a optat, în consecinţă, pentru a folosi astfel de motoare, pentru care preţurile sunt mai mici. (EUObserver)
Două femei, arestate în Franţa pentru purtarea vălului islamic. În prima zi de la intrarea în vigoare a legii ce interzice burka, două femei care purtau vălul, în semn de protest, au fost arestate împreună cu un mic grup de susţinători, în faţa catedralei Notre Dame din Paris. Femeile demonstrau contra legii ce le impune să nu poarte vălul ce acoperă faţa, în spaţiul public, susţinând că legea încalcă drepturile omului. Poliţiştii au declarat că i-au arestat pe demonstranţi pentru organizarea unui protest neautorizat. Ei au spus că se îndoiesc că legea va putea fi aplicată corect în viitor. Majoritatea celor aproximativ 19.000 de femei musulmane din Franţa, care poartă niqab, au rămas acasă în prima zi sau s-au supus noilor prevederi legale. Oricum, poliţiştii au primit ordin să procedeze cu mult tact, pentru a evita producerea unor incidente. Femeilor nu li se va cere să-şi dea jos vălul ce le acoperă faţa, ci li se va nota numele, vor fi avertizate, iar cele care repetă infracţiunea vor fi amendate. (Independent)
Berlusconi acuză din nou politizarea magistraţilor. Premierul italian Silvio Berlusconi s-a prezentat luni la proces, iar la ieşirea din tribunalul din Milano a făcut câteva declaraţii înverşunate contra procurorilor, în faţa unui grup de susţinători. “Am petrecut o dimineaţă suprarealistă”, a spus el, la finalul audierii în procesul în care e judecat pentru fraudă fiscală în imperiul său Mediaset. “Primul ministru este acuzat de procurori, care au aruncat cu noroi asupra sa şi asupra ţării sale, într-un moment în care ar trebui să fim mai puternici, pentru a ne apăra ţara pe scena internaţională”, a peiorat Berlusconi. Săptămâna trecută, Berlusoni a decis să nu apară în procesul legat de cazul “Ruby”, în care e acuzat că a plătit o prostituată minoră pentru serviciile sexuale şi a făcut abuz de putere pentru a o elibera pe tânără din arest. Deşi n-a vorbit deloc în timpul audierii, Berlusconi s-a adresat suporterilor săi la intrarea în sală, spunând că acuzaţiile legate de prostituţie sunt neîntemeiate, pentru că “duşmanii săi de stânga vor să-l elimine din viaţa politică”. (Independent)
Republicanul Mitt Romney vrea din nou la Casa Albă. Eternul candidat, fost guvernator de Massachusetts şi om de afaceri multimilionar, nu s-a lăsat descurajat de eşecul din 2008 şi a anunţat că intră în cursa pentru nominalizarea contracandidatului lui Obama în 2012. Romney a înfiinţat o comisie de susţinere şi va începe strângerea fondurilor pentru campanie. Singurul contracandidat oficial anunţat deja este Tim Pawlenty, fost guvernator al statului Minnesota. Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, este un candidat semi-oficial deocamdată, pentru că nu poate înfiinţa o comisie de susţinere până nu-şi îndeplineşte obligaţiile financiare. Romney a lansat un spot video, filmat în faţa stadionului de fotbal din New Hampshire, statul în care se organizează primul tur al alegerilor preliminare, şi a menţionat că şomajul este mesajul său principal pentru alegători. El este pregătit să cheltuiască zeci de milioane de dolari din banii propri pentru a deveni preşedinte, sperând să facă din statutul său de om de afaceri un atu în cursa electorală. (Guardian)