vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 decembrie, 2017

Separatiştii catalani dispun de o majoritate absolută de 70 de mandate după numărarea a 52% din voturile exprimate în alegerile regionale de joi, relatează Le Figaro.

Preşedintele separatist catalan destituit Carles Puidgemont spune că ”Republica catalană” a învins în alegerile regionale din Catalonia, iar formaţiunile separatiste au obţinut o victorie care nu poate fi disputată de nimeni.

În urma alegerilor de joi, formaţiunile separatiste îşi menţin majoritatea în Parlamentul catalan.


În urma alegerilor de joi – care au înregistrat o prezenţă istorică la vot, respectiv 80% – Partidul Cetăţenilor (CS), care vrea ca regiunea Catalonia să rămână în cadrul Spaniei, a obţinut 25% din voturi şi ar urma să aibă 36 de mandate în noul Legislativ.

Cele trei formaţiuni proindependenţă – Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), Împreună pentru Catalonia, formaţiunea premierului catalan demis Carles Puidgemont, şi Unitatea Populară, ar urma să obţină un total de 70 din cele 135 de mandate în noul Parlament, astfel că separatiştii îşi vor putea menţine majoritatea în legislativ.

Catalanii au votat masiv, joi, pentru a decide dacă separatiştii se întorc la putere în regiunea din nord-estul Spaniei, la două luni după ce au fost destituiţi în urma unei tentative de secesiune care a zguduit Spania şi Europa.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

După proclamarea unilaterală a independenţei pe 27 octombrie, Guvernul spaniol al lui Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii, a destituit Executivul şi a dizolvat Legislativul regionale, pentru a convoca aceste noi alegeri.


Criza catalană, care a ţinut prima pagină în întreaga lume pe 1 octombrie, când poliţia spaniolă a reprimat în mod brutal un referendum de autodeterminare interzis de justiţie, a alarmat Uniunea Europeană care, temându-se de o contagiune separatistă, a susţinut Madridul ferm.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: