marți

16 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2014

Prezenţa la vot, la ora 19.00, a fost de 48,49%, potrivit datelor comunicate de BEC, mai mare decât procentul înregistrat în 2009 (45,06%).

Prezenţa la vot a fost de 35% la ora 16.00, potrivit datelor comunicate de BEC.

Procentul comunicat de BEC reprezintă aproximativ 6,4 milioane de alegători. Prezenţa la urne, până la ora 16.00, la turul I al alegerilor prezidenţiale din 2009, la nivel naţional, a fost de 36,19 %.


****

Prezenţa la vot, la nivel naţional, la scrutinul de duminică, era, la ora 13.00, de 20,78%, mai mică decât la turul I al prezidenţialelor din 2009, când s-au prezentat la urne, până la aceeaşi oră, 20,96% dintre alegători.

Ştirea iniţială

Peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot (cifra oficială) sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegerea preşedintelui pentru un mandat de cinci ani, dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursă.


Prima estimare a prezenţei la urne a fost comunicată de purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ- prezenţa la vot la nivel naţional a fost, la ora 10.00, de 6,55% .

O prezenţă mai redusă la vot se înregistrează în judeţele Covasna – 4,59%, Maramureş – 4,70%, Harghita – 4,84%, Satu Mare – 4,97 şi Cluj – 5,22%.

O prezenţă mai ridicată la vot se înregistrează în: Tulcea – 7,92%, Giurgiu – 7,87%, Brăila – 7,82%, Mehedinţi – 7,71%, Dolj – 7,63%

În Bucureşti, prezenţa la urne, până la ora 10.00, a fost de 5,76%.

Prezenţa la urne în 2014 este mai ridicată decât cea înregistrată, până la aceeaşi oră, la turul I al alegerilor prezidenţiale din 2009: 6,17%.

Noutatea acestor alegeri

Alegerile prezidenţiale din acest an vin cu o noutate care ar putea descuraja turismul electoral. Este vorba despre colectarea prezenţei la vot din toate secţiile de votare din ţară, defalcat pe tipuri de liste, după cum explica vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente şi purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ.

O monitorizare a prezenţei la vot din toate secţiile de votare din ţară, va fi transmisă BEC şi comunicată public pe 5 intervale orare: 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 şi 21.00.

La fiecare dintre aceste intervale, preşedinţii de secţii de votare vor transmite un mesaj sms către Biroul Electoral Central, mesaj cu date referitoare la prezenţa la urne. Toate mesajele sunt centralizate pe pagina de internet a Biroului Electoral Central în dreptul secţiei de votare de la care a fost transmis.

Setul de date conţine: ora transmiterii mesajului, numărul de alegători care s-au prezentat pe lista permanentă din respectiva secţie de votare, numărul de alegători care au votat pe tabelul suplimentar din secţia de votare şi numărul alegătorilor care au votat cu ajutorul urnei speciale.

Proiectul este realizat de angajaţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care asigură şi operarea lui în ziua alegerilor.

Toţi cei 18.550 de preşedinţi ai secţiilor de votare au primit aparate telefonice de la STS, cu excepţia a aproximativ 200 de secţii de votare din ţară, unde nu există acoperire pentru semnal. Aici, datele vor fi transmise prin telefoane cu conexiune la satelit.

Până acum, prezenţa la vot se făcea comunica pe baza unui eşantion statistic din aproximativ 3 mii de secţii de votare, cu o marjă de eroare de +/-1%.

Alegători cuprinşi în listele electorale

Potrivit unei ordonanţe de guvern emisă în februarie 2014, primăriile din România ar fi trebuit să actualizeze listele cetăţenilor cu drept de vot, în condiţiile în care la referendumul din 2012 au existat controverse legate de numărul total al alegătorilor cuprinşi în listele electorale.

Cifra de 18,3 miliane de alegători a fost vehement contestată de partidele care doreau suspendarea preşedintelui Traian Băsescu prin referendum.

La doi ani distanţă şi după ce responsabilitatea actualizării listelor electorale a fost pusă în sarcina primăriilor, în statisticile oficiale există aproximativ aceeaşi cifră a românilor cu drept de vot.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: