marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 ianuarie, 2023

Președintele Rumen Radev a anunțat data de 2 aprilie ca dată pentru organizarea de alegeri parlamentare, a cincea rundă de alegeri parlamentare organizate în Bulgaria în ultimii doi ani.

Rumen Radev, scrie Euractiv, urmează să dizolve parlamentul după ce socialiștii au devenit al treilea partid care, după precedentele alegeri din octombrie anul trecut, nu reușește să formeze un guvern.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, a fost zguduită de instabilitate politică de la protestele anti-corupție din 2020, care au culminat cu demisia prim-ministrului de atunci Boiko Borissov și a procurorului șef Ivan Gheshev.


A fost guvernată de guverne interimare, numite de Radev în mare parte din ultimii doi ani, în absența unei coaliții alese stabile.

Președintele Radev a spus că va dizolva parlamentul pe 3 februarie și a exprimat speranța că parlamentarii vor folosi timpul de până atunci pentru a aproba legislația care să asigure accesul țării la fondurile UE.

Rumen Radev a mai precizat că va numi din nou pe actualul prim-ministru interimar Galab Donev la conducerea țării până la alegeri.

Tulburările politice prelungite afectează planurile Bulgariei de a adera la zona euro în 2024 și de adera la spațiul Schengen anul acesta.


Este posibil ca această criză politică să întârzie reformele cerute de UE pentru alocarea fondurilor din PNRR-ul bulgar.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: