marți

23 aprilie, 2024

1 aprilie, 2024

Principalul partid de opoziție din Turcia și-a păstrat controlul asupra orașelor mari și a obținut câștiguri masive în alte părți ale țării la alegerile locale de duminică. Analiști politici citați de Reuters spun că rezultatul alegerilor locale din Turcia reprezintă „cea mai severă înfrângere electorală” a lui Erdogan de când a venit la putere națională în 2002.

Opoziția păstrează Istanbul și Ankara și câștigă în alte 15 mari orașe

După numărarea a peste 90% din buletinele de vot, primarul în exercițiu al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, din Partidul Popular Republican (CHP), conducea cu o marjă de peste 10%, potrivit agenției de stat Anadolu.

Imamoglu avea 50,6% din voturi, în timp ce candidatul Partidului Justiție și Dezvoltării (AKP), Murat Kurum, fost ministru al urbanizării și mediului, a primit 40,5%


La rândul lui, Mansur Yavas, primarul CHP capitalei Ankara, și-a păstrat locul cu o diferență netă de 25 de procente în fața contracandidatul său, după numărarea majorității voturilor exprimate duminică.

La nivel național, CHP a câștigat alte 15 locuri de primar în orașe mari la nivel național, rezultat ce marchează o înfrângere gravă a președintelui Recep Tayyip Erdogan și a partidului său, AKP, aflat de două decenii la putere.

Observatorii spun chiar că rezultatul alegerilor locale ar putea semnala o schimbare majoră în peisajul politic turc.

„Cei care nu înțeleg mesajul națiunii vor pierde în cele din urmă”

„Cei care nu înțeleg mesajul națiunii vor pierde în cele din urmă”, a declarat Ekrem Imamoglu, câștigătorul alegerilor pentru funcția de primar al Istanbulul.


„În această seară, 16 milioane de cetățeni ai Istanbulului au trimis un mesaj atât rivalilor noștri, cât și președintelui”, a spus fostul om de afaceri, care a intrat în politică în 2008 și este acum prezentat pe scară largă ca un posibil candidat la președinție, împotriva lui Recep Tayyip Erdogan.

La rândul lui, adresându-se mulțimii adunate la sediul AKP din Ankara, Erdogan a declarat că alianța sa a „pierdut altitudine” în întreaga națiune și va lua măsuri pentru a răspunde mesajului alegătorilor.

„Dacă am făcut o greșeală, o vom repara” în anii următori, a spus el.

Premieră: opoziția are, la nivel național, mai multe voturi decât partidul de guvernamânt

Potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a peste 90% din voturi, CHP conduce la nivel național cu aproape 1% din voturi, o premieră în 35 de ani. Astfel, CHP a luat 37% din voturi la nivel național, comparativ cu 36% pentru partidul președintelui.

Alegătorii au decis să stabilească o nouă ordine politică în Turcia, a declarat liderul CHP, Ozgur Ozel, unei mulțimi de susținători care jubilau.

„Astăzi, alegătorii au decis să schimbe imaginea veche de 22 de ani din Turcia și să deschidă ușa unui nou climat politic în țara noastră”, a spus liderul CHP, potrivit AP.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: