luni

20 mai, 2024

30 martie, 2024

Turcia organizează duminică, 31 martie, alegeri municipale în 81 de provincii, Partidul AK (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan urmărind să recâştige oraşele pe care le-a pierdut în 2019, inclusiv metropola ţării, Istanbul, şi capitala Ankara, relatează Reuters.

Duminică, secţiile de votare vor fi deschise între orele locale 7.00 şi 16.00 în provinciile estice şi între orele 8.00 şi 17.00 în restul ţării. Primele rezultate sunt aşteptate duminică, până la ora locală 22.00 (şi a României).

Analiştii văd în acest vot un indicator la nivel naţional al sprijinului de care se bucură Erdogan şi al rezistenţei opoziţiei, în special a primarului Ekrem Imamoglu din Istanbul. Se aşteaptă o cursă strânsă în oraşul în care locuiesc peste 16 milioane de oameni şi care generează peste un sfert din PIB-ul ţării.

Car este miza alegerilor locale


La ultimul scrutin local din 2019, principalul partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), i-a administrat un duş rece lui Erdogan reuşind să se impună la Istanbul şi Ankara, ceea ce a pus capăt la mai mult de două decenii de guvernare a AKP şi a predecesorilor săi islamişti.

Erdogan, care a condus Turcia timp de peste două decenii şi care a făcut o campanie intensă pentru AKP în ultimele săptămâni, şi-a lansat cariera politică în calitate de primar al Istanbulului, în 1994.

Aproape 11 milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota în oraş, potrivit Consiliului Electoral Suprem.

Prezenţa la vot, atât la alegerile generale, cât şi la cele locale, este foarte mare în Turcia, de aproape 90%.


Principalul contracandidat al primarului în exerciţiu al CHP, Ekrem Imamoglu, este Murat Kurum, fost ministru al guvernului AKP. Sondajele îi dau un uşor avantaj lui Imamoglu.

În mai anul trecut, Erdogan a fost reales preşedinte, iar alianţa sa a obţinut majoritatea în parlament în cadrul unor alegeri generale cu rezultat strâns – ceea ce a divizat şi a descurajat o alianţă formată din CHP şi alte partide de opoziţie.

Primarul Istanbul gestionază un buget de 16 miliarde dolari

Bugetul municipalităţii metropolitane din Istanbul eclipsează toate celelalte 80 de oraşe din ţară, ajungând la 516 miliarde de lire (16,05 miliarde de dolari) în 2024, inclusiv sectoarele sale.

Prin comparaţie, bugetul celui de-al doilea oraş, capitala Ankara, este de 92 de miliarde de lire.

Controlul marilor oraşe şi al bugetelor acestora poate oferi partidelor un cuvânt de spus în ceea ce priveşte finanţarea, contractele şi crearea de locuri de muncă, sporindu-le popularitatea pe scena naţională.

Istanbulul are o importanţă specială pentru Erdogan, deoarece a urcat pe scena politică naţională în perioada în care a fost primar aici, între 1994 şi 1998.

Imamoglu a apărut ca principala alternativă a opoziţiei la Erdogan. Dacă va câştiga un al doilea mandat de primar, este foarte probabil să candideze la următorul scrutin prezidenţial, spun analiştii, în timp ce o înfrângere i-ar putea bloca cariera şi ar putea lăsa opoziţia şi mai mult în dezordine.

Pentru Erdogan, recâştigarea Istanbulului şi a Ankarei l-ar susţine în demersul său de a obţine o nouă Constituţie care i-ar putea prelungi domnia dincolo de anul 2028, care marchează sfârşitul mandatului său actual, spun analiştii.

Conform Constituţiei existente, preşedinţia este limitată la două mandate. Erdogan şi-a asigurat un al treilea mandat anul trecut datorită unei lacune juridice rezultate în urma tranziţiei la un sistem prezidenţial în 2018, deoarece mandatul său iniţial a fost îndeplinit în cadrul sistemului anterior.

„Testul electoral este, de asemenea, semnificativ pentru încercarea lui Erdogan de a obţine o nouă Constituţie (sau amendamente constituţionale) pentru a ocoli limitele mandatului prezidenţial şi a elimina elementele rămase de independenţă judiciară”, a declarat Wolfango Piccoli, copreşedinte al companiei de consultanţă Teneo.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: