duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 noiembrie, 2014

Ultimii doi ani de mandat ai preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, vor fi hotărâţi marţi de către americani, în alegerile în care vor vota 33 dintre cei 100 de senatori, 435 de membri ai Camerei reprezentanţilor şi 36 dintre cei 50 de guvernatori.

Dacă republicanii vor obţine majoritatea în Senat, multe dintre priorităţile legislative ale lui Barack Obama – prin care şi reforma imigraţiei – ar putea fi compromise. În aceste condiţii, republicanii ar ajunge să controleze ambele camere ale Congresului.

Cum votul nu este pe cale să afecteze raportul de forţe din Camera Reprezentanţilor, întreaga atenţie se concentrează asupra bătăliei pentru locurile din Senat.

Situaţia actuală


Alegerile de la jumătatea mandatului preşedintelui, de unde şi termenul mid-term, sunt văzute ca un referendum asupra performanţelor preşedintelui Obama.

Acesta încearcă să evite ceea ce s-a întâmplat acum patru ani, la jumătatea primului său mandat la Casa Albă, când Partidul Democrat a pierdut 63 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi şase senatori.

Republicanii au reuşit atunci să pună piedici agendei preşedintelui. Situaţia s-a schimbat apoi în 2012, când democraţii au recâştigat 9 locuri în Camera Reprezentanţilor şi două în Senat, iar Barack Obama a câştigat, din nou, preşedinţia.

Totuşi, nici din 2012 administraţiei Obama nu i-a fost uşor. Controversele privind sistemul asigurărilor de sănătate, a chestiunilor privind veteranii şi închiderea tuturor instituţiilor publice anul trecut, în urma lipsei unei înţelegere în Congres privind bugetul au dus la o scădere a ratei popularităţii preşedintelui de la 58% la 415 de la alegerea sa în urmă cu doi ani.


În aceste condiţii, alegerile din 4 noiembrie sunt importante pentru administraţia Obama. În condiţiile în care republicanii ar domina Congresul, planurile preşedintelui Obama care vizează reforma imigraţiei, creşterea salariului minim federal şi educaţia vor fi puse în faţa unor mari provocări.

Bătălia pentru Senat se anunţă dură, în condiţiile în care republicanii nu au emoţii pentru camera inferioară. Democraţii şi aliaţii lor controlează 55 de locuri în Senat, din cele 100, iar republicanii au nevoie de şase locuri pentru a obţine controlul.

Sondajele, citate de Huffington Post, arată că şansele republicanilor să preia controlul Senatului sunt de 75%.

Competitia pentru Senat

 

Opţiunile republicanilor

Dacă republicanii câştigă Senatul, au două opţiuni: fie vor petrece ultimii doi ani ai mandatului lui Barack Obama obstrucţionând agenda preşedintelui. Fie pot căuta politici asupra cărora ambele partide pot cădea de acord, precum simplificarea codului fiscal, acorduri de comerţ liber sau o politică a imigraţiei.

Niciuna dintre cele două părţi – republicani şi democraţi – nu pot realiza mai nimic una fără cealaltă. Congresul emite legi, însă preşedintele are drept de veto. Şi are la îndemână ordonanţa executivă (executive order) prin care îşi poate impune anumite decizii.

Dar ca America să nu se afle în acest blocaj, varianta este să lucreze împreună şi să găsească un compromis.

Opiniile analiştilor privind decizia pe care o vor lua republicanii sunt împărţite: unii susţin că, având în vedere proaspăta câştigare a puterii, vor fi obligaţi, în sfârşit, să coopereze cu Barack Obama, în timp ce alţii cred că gruparea puternic consevatoare din partid va împiedica acest lucru, mai ales în perspectiva alegerilor din 2016.

Politica externă a SUA – influenţată de victoria republicanilor

Controlul republicanilor asupra Congresului ar putea avea implicaţii asupra politicii interne americane, dar mult mai important, va putea să pună probleme preşedintelui SUA în politica externă. Camera Reprezentanţilor are putere asupra finanţării, în timp ce Senatul ratifică tratatele internaţionale.

Doi experţi în relaţii internaţionale consultaţi de Deutsche Welle afirmă că poziţia faţă de Rusia ar putea deveni mai dură.

Republicanii ar putea face presiuni pentru înarmarea ucrainenilor şi pentru trimiterea de arme sofisticate acestora, dar şi pentru o înăsprire a sancţiunilor impuse Rusiei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe de altă parte, în privinţa relaţiilor transatlantice, ele s-ar putea deteriora, cred experţii. Republicanii nu au fost, în ultimii ani, susţinători ai relaţiilor transatlantice. Au fost sceptici faţă de mai mulţi aliaţi europeni tradiţionali.

Barack Obama încercat – nu cu foarte mare succes – să îmbunătăţească aceste relaţii transatlantice şi să schimbe imaginea SUA. Dacă republicanii ar câştiga majoritatea în Congres, tensiunile apărute în timpul administraţiei Bush ar putea fi reaprinse.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: