fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

Exit-poll Spania: Au câştigat conservatorii. De ce a picat Zapatero, ce vrea să facă Mariano Rajoy

de Alexandra Fusoi 20.11.2011

UPDATE: Partidul Popular spaniol a obţinut între 181 şi 185 de mandate parlamentare (din cele 350) în urma alegerilor legislative de duminică, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne difuzate de televiziunea TVE.

Partidul Socialist, aflat la guvernare din 2004, a obţinut, conform aceloraşi exit-poll-uri, între 115 şi 119 de mandate.

Sondajele publicate în ultimele luni au indicat victoria clară a conservatorilor, iar liderul acestora, Mariano Rajoy, urmează să formeze noul guvern de la Madrid şi va fi nevoit să ia rapid măsuri ferme pentru rezolvarea situaţiei economice a ţării.

De altfel, campania electorală a fost dominată de teme economice, într-un moment în care rata şomajului se menţine la niveluri record, de peste 21 la sută.

Liderul conservator Mariano Rajoy, probabil viitor prim-ministru, a anunţat că intenţionează să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor şi liberalizarea pieţei muncii şi să aplice un „plan de şoc pentru întreprinzători”.

Liderul conservator cere pieţelor financiare un răgaz

El a cerut însă pieţelor şi investitorilor un răgaz. „Sperăm că vor înţelege că alegerile sunt chiar aici, iar cei care câştigă au dreptul la un minimum de timp, de preferinţă mai mult de jumătate de oră”, a spus el.

Dezamăgirea electoratului spaniol faţă de clasa politică a devenit vizibilă cu ceva vreme în urmă, când „indignaţii” de la Madrid au captat atenţia întregii lumi, devenind model pentru nemulţumiţii din întreaga Europă. Începând din mai, ei au organizat manifestaţii în marile oraşe, protestând împotriva ambelor mari partide şi afirmând că politicile acestora aduc beneficii numai celor bogaţi.

Guvernul spaniol nu este primul înlăturat de la putere ca urmare a crizei economice – situaţii similare au fost în Irlanda, Portugalia, Grecia şi Italia.

Mariano Rajoy va veni la conducerea guvernului cu un mandat clar, Partidul Popular urmând să aibă nu numai o majoritate clară în Parlament, ci şi controlul asupra majorităţii regiunilor autonome şi a celor mai multe dintre marile oraşe.

El vrea să reducă deficitul public de la circa 9 la sută din PIB până la 4,4 la sută din PIB, fără a afecta programele sociale, mergând pe ideea că reducerea cheltuielilor va stimula investiţiile, în condiţiile în care refacerea încrederii va impulsiona creditarea.

În aceste condiţii, viitorul guvern conservator va trebui să acţioneze extrem de repede pentru a convinge pieţele că intenţionează să ia măsuri ferme pentru a salva ţara de la faliment. Guvernul va trebui să recâştige atât încrederea propriei populaţii, cât şi a investitorilor şi pieţelor globale.

Analiştii consideră că Spania se află într-o situaţie mai bună decât Italia în ceea ce priveşte datoriile şi solvabilitatea, raportul datorie/PIB fiind de 60 la sută în Spania şi de 120 în Italia. În plus, Italia are o datorie de 1,9 trilioane de euro, în timp ce Spania, de numai 660 de miliarde de euro, potrivit analiştilor de la Deutsche Bank.

A patra economie din zona euro a trecut în trei ani de la creştere rapidă la stagnare

Spania este a patra economie din zona euro, dar a trecut, în numai trei ani, de la un ritm de creştere mai rapid decât al tuturor vecinilor săi la stagnare, iar spaniolii îl acuză pe Zapatero că nu a reacţionat suficient de rapid în momentul instalării crizei.

În 2007, Spania avea un ritm de creştere de 3,5 la sută, pentru ca în 2008 să înregistreze deficit şi o rată de creştere de numai 0,9 la sută, iar în trimestrul al treilea din 2008 să intre în recesiune. În prima parte a anului 2009, a adoptat un plan de stimulare economică, cu o valoare estimată la 5 la sută din PIB.

În primul trimestru din 2010, rata şomajului ajungea deja la 20 la sută, cu 4,6 milioane de şomeri, dar economia spaniolă a ieşit din recesiune, odată cu creşterea exporturilor.

Abia în mai 2010, Zapatero a anunţat o serie de restricţii, care prevedeau reducerea salariilor bugetarilor şi înghţarea creşterilor de pensii, iar în următoarele şase luni a mai adoptat şi alte măsuri de austeritate, inclusiv creşterea cu 2 la sută a TVA.

Potrivit unei analiye preluate de ZF, cheltuielile guvernamentale ajunseseră în 2010 la 45% din PIB-ul de 1.000 mld. euro al ţării, în vreme ce veniturile nu reprezentau decât 36% echivalent PIB, într-o ţară în care, în urmă cu trei ani, avea un excedent bugetar de 20 mld. euro.

În iunie, guvernul spaniol a adoptat o reformă a pieţei muncii, criticată dur şi de sindicate şi de patronate, iar ulterior a propus şi o serie de măsuri care asigure mai multă flexibilitate în privinţa angajărilor şi concedierilor.

În ianuarie 2011, Spania a adoptat reforma pensiilor, cu creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, iar în septembrie Parlamentul a aprobat un amendament constituţional care obligă guvernele viitoare să menţină un buget echilibrat în perioade de creştere economică normală.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.11.2011

Lăsați un comentariu


Europa

Germania începe campania de vaccinare anti-coronavirus înainte de finalul anului

Vladimir Ionescu

Germania face pregătiri pentru a începe campania de vaccinare anti-COVID-19 înainte de sfârşitul anului, potrivit cotidianului Bild, citat de Reuters. Ministerul federal al Sănătăţii are… Mai mult

Stiri

Procedura de eșalonare a obligațiilor fiscale acumulate în pandemie – Cererile se depun până pe 15 decembrie

Raluca Florescu

Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii… Mai mult

Stiri

Vânzările Dacia au scăzut cu 35% în 2020. Rezultatele grupului Renault, peste așteptări în T3

Vladimir Ionescu

Grupul auto francez Renault a raportat vineri o cifră de afaceri de 10,4 miliarde de euro în trimestrul al treilea, în scădere cu 8,2% în… Mai mult

Europa

UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva unor ofițeri GRU pentru atacul cibernetic asupra parlamentului german

Iulian Soare

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus joi sancțiuni împotriva unor oficiali ai serviciilor secrete din Rusia pentru rolul jucat în atacul cibernetic derulat împotriva… Mai mult

Stiri

Goldman Sachs plătește 2,9 miliarde dolari pentru a închide o serie de investigații la nivel global

Razvan Diaconu

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorităţi de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea… Mai mult

Stiri

Mega-tranzacție pe piața de energie: CEZ România a fost cumpărată de Macquarie

Raluca Florescu

CEZ Group a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (“MIRA”), a anunțat CRZ vineri dimineața. Încheierea… Mai mult

Stiri

Se înființează în DNA Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în Romania

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege prin care este înființată, în cadrul DNA, Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în… Mai mult