vineri

29 martie, 2024

24 ianuarie, 2016

alegeri localePremierul Dacian Cioloș a declarat duminică, la Iași, că se va întâlni cu reprezentanții partidelor parlamentare pentru a discuta revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, un subiect împins pe agendă de PNL, deși deputații și senatorii liberali au votat anul trecut legea care prevede votul dintr-un singur tur.

Întrebat de jurnaliști dacă este posibilă și varianta asumării răspunderii pe această reglementare, șeful Guvernului a refuzat să răspundă cu da sau nu: „Studiem toate posibilitățile”, a spus Dacian Cioloș, citat de agenția Agerpres.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Ce-ar putea face Vasile Dâncu pentru țară”)

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat și el în favoarea unei astfel de decizii, dar a luat distanță de orice posibilă implicare activă pe acest subiect:


„Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu așa puțin timp înainte de alegeri, schimba legea.

Asta este o decizie a partidelor parlamentare și, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului.

Eu le doresc să găsească cea mai înțeleaptă soluție”, a declarat Iohannis.

Cum s-au răzgândit liberalii

Modificările la legea alegerilor locale au fost aprobate de Comisia de Cod Electoral, condusă mult timp de liberalul Mihai Voicu, au fost votate de Parlament în aprilie 2015 și promulgate în mai 2015.


În decembrie, liberalii s-au răzgândit și, fiindcă nu pot contesta la Curtea Constituțională respectiva reglementare, au încercat modificarea în Parlament. O inițiativă a lor în acest sens a fost respinsă în decembrie la comisiile juridică şi de administraţie din Senat, social-democrații, principalii avnatajați de noul sistem, opunându-se cu înverșunare modificării legii.

Săptămâna trecută, PNL i-a solicitat premierului să adopte o orodnanță de urgență pentru reintroducerea alegerilor locale în două tururi.

Dacian Cioloș a refuzat însă categoric, explicând: “E vorba de o decizie politică,  o lege pe care Parlamentul a votat-o. S-a decis printr-o înțelegere politică. Guvernul pe care îl conduc e independent, nu este implicat politic, și nu cred că este democratic ca acest guvern să modifice o lege adoptată prin înțelegere politică”.

Președintele CCR dă de înțeles că nu e neconstituțională schimbarea legii cu un an înainte de scrutin

Problema invocată de toți adversarii revenirii la primari aleși din două tururi este recomandarea Comisiei de la Veneţia, care spune că nu e bine să se modifici legile electorale cu mai puțin de un an înainte de data alegerilor.

Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale, a sugerat săptămâna trecută că atunci când este vorba de respectarea Constituției nu contează cât timp a rămas până la scrutin.

Întrebat despre posibilitatea modificării reglementării la doar câteva luni înaintea alegerilor, președintele CCR a răspuns: „Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci nu. Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile, se măsoară în lucruri bine făcute, cu scaun la cap”.

Autoritatea a propus data localelor: 5 iunie

Autoritatea Electorală Permanentă a lansat in dezbatere publica proiectele de hotărâri ale Guvernului privind alegerile locale.

AEP propune ca aceste alegeri să fie organizate pe data de 5 iunie.

Calendarul propus de AEP

  • Guvernul ar urma să anunțe, prin HG, data acestor alegeri până cel târziu pe 22 martie
  • Președintele ÎCCJ ar urma să desemneze judecătorii din Biroul Electoral Central până pe 26 martie, o zi mai târziu urmând să fie aleși președintele BEC și locțiitorul acestuia
  • Partidele și alianțele ar urma să transmită BEC semnele electorale până pe data de 6 aprilie
  • Înregistrarea alianțelor electorale are termen data de 20 aprilie
  • Depunerea candidaturilor s-ar face până pe 26 aprilie
  • Candidaturile se consideră definitive după data de 4 mai, perioadă în care au fost depuse și soluționate eventualele contestații
  • Începerea oficială a campaniei electorale este data de 6 mai 2016
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: