Alegerea lui Teodor Meleșcanu la președinția Senatului este neconstituțională - decizie CCR - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Alegerea lui Teodor Meleșcanu la președinția Senatului este neconstituțională – decizie CCR

22 ianuarie, 2020

UPDATE:Până la publicarea în Monitorul Oficial eu îmi asum în continuare prerogativele pe care le am, după publicare, vom face consultări pentru a găsi cea mai bună soluție”, a declarat miercuri Teodor Meleșcanu, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă va rămâne în Biroul Permanent al Senatului, Teodor Meleșcanu a răspuns: „Toate posibilitățile sunt deschise.”

Eu îmi doresc un singur lucru, să pot să contribui la activitatea cât mai bună a Senatului, mai ales într-o perioadă politică destul de tensionată. Nu am ambiții personale”, a adăugat actualul președinte al Senatului, evitând să spună dacă își va da sau nu demisia.


****

Știrea inițială:

Alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională, a decis miercuri CCR. El  nu a fost numit legal în această funcție, consideră judecătorii constituționali, întrucât s-a încălcat Regulamentul camerei superioare a Parlamentului.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea şi a constatat că Hotărârea Senatului nr.36/2019 pentru alegerea președintelui Senatului este neconstituţională”, arat[ un comunicat al CCR.


Curtea Constituțională a discutat, miercuri, sesizarea parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați care au contestat alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.

Fostul lider ALDE a fost ales cu majoritatea formată de PSD și parlamentari din diferite formațiuni, însă Călin Popescu Tăriceanu a acuzat că procedura a fost încălcată – concret, referirea era la prevederea ce impune un singur candidat din partea unui partid. Teodor Meleșcanu era încă membru ALDE, fiind exclus după alegerea sa la șefia Senatului.

Teodor Meleșcanu a fost ales abia la al doilea vot, după c ela primul tur un singur vot pentru a-și asigura a doua poziție în stat, din totalul celor 134 de senatori prezenți el fiind votat de 67. În aceste condiții s-a organizat al doilea tur de scrutin, la care au participat doar primii doi clasați, el și Alina Gorghiu.

Președintele Senatului este ales cu jumătate plus 1 din voturile senatorilor prezenți.

Reamintim că marți, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a autosesizat în legătură cu activitatea Teodor Meleșcanu din zilele de 19 și 20 decembrie 1989.

Reprezentant al delegației române la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, din 19 – 20 decembrie 1989, actualul președinte al Senatului ar fi dezinformat diplomații străini prezenți, negând cele întâmplate atunci la Timișoara.
Informația apare în documente diplomatic american, publicate de jurnalistul canadian Stanley Tromp și preluate în media române.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”ICCMER s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care domnul Meleșcanu Teodor Viorel a acționat, ca reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, în contextul săvârșirii de infracțiuni contra umanității de către autoritățile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timișoara, soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești și rănirea gravă a multor persoane”, anunță un comunicat al Institutului.

”Potrivit telegramelor diplomatice, Meleșcanu Teodor Viorel ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria <<zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase>> și a <<știrilor de presă neconfirmate>>”, arată Institutul.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr