7 noiembrie, 2020

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor în valoare de 150 de milioane de euro propusă de România pentru sprijinirea investițiilor în sistemele de încălzire centralizată bazate pe surse regenerabile de energie.

Este astfel susținută tranziția de la utilizarea combustibililor fosili (cărbune, gaze naturale) la utilizarea exclusivă a surselor regenerabile de energie, cum ar fi biogazul, biomasa și energia termică geotermală, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Ajutoarele ar urma să fie acordate sub forma unor granturi directe finanțate din fondurile europene structurale administrate de România.


Măsura de ajutor vizează sprijinirea investițiilor în instalațiile de producție a energiei termice de până la maximum 60 MW echivalent termic.

România a notificat la Bruxelles intenția sa de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 de milioane de lei, aproximativ 150 de milioane de euro, pentru construirea și/sau modernizarea mai multor instalații de producție și rețele de distribuție a energiei termice.

Comisia a considerat că schema de ajutor este necesară, pentru că proiectele beneficiare nu ar putea fi realizate fără sprijin public. Scehma este și proporțională, întrucât proiectele vor avea o rată de rentabilitate rezonabilă.

„Această schemă de ajutor va favoriza tranziția de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termică la utilizarea surselor regenerabile de energie, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde European (Green Deal, n.r.). Această măsură de ajutor a fost posibilă și datorită Planului de Investiții al Pactului. Pentru a debloca potențialul sistemelor de încălzire centralizată de a contribui la tranziția către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, Planul de investiții a oferit statelor membre mai multă flexibilitate în ceea ce privește acordarea de sprijin pentru producerea de energie termică, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.


Se prevede ca ajutoarele aprobate vor duce la o scădere emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 48 000 de tone metrice de CO2, precum, ca și a altor substanțe poluante, pe perioada aplicării schemei de ajutor, până în 2023.

Comisia spune că utilizarea biogazului și bioomasei conform schemei va fi în conformitate cu rigorile de sustenabilitate al Directivei Energiei Regenerabile II (RED II) și cu Directiva cadrului privind deșeurile.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să sprijine instalațiile de producere a încălzirii urbane și rețelele de distribuție, sub rezerva anumitor condiții stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutorul de stat pentru protecția mediului și energie. În special, liniile directoare prevăd că proiectele trebuie să îndeplinească criteriile de „încălzire urbană eficientă” stabilite în Directiva privind Eficiența Energetică (EED) pentru a fi considerate compatibile în conformitate cu normele UE de ajutor de stat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: