31 august, 2023

Guvernul a aprobat în ședința de joi o HG ce prevede acordarea unor ajutoare de urgență pentru victimele exploziilor produse pe 26 august la Crevedia.

Ajutoarele de urgență se acordă în următoarele scopuri:

  • a) acoperirea cheltuielilor de transport, de cazare, de masă și altele neprevăzute, pe perioada spitalizării
    răniţilor în străinătate pentru familia/însoțitorul persoanei rănite;
  • b) acoperirea cheltuielilor de transport, de cazare, de masă și altele neprevăzute, pe perioada spitalizării
    răniţilor în țară pentru familia/însoțitorul persoanei rănită;
  • c) acoperirea unei părți din pagubele înregistrate în gospodăriile/locuințele afectate;
  • d) sprijinirea familiilor în care s-au înregistrat decese.

Sprijinul pentru familiile celor decedați

Până joi, inclusiv, trei persoane au murit din cauza exploziilor de la stația GLP ilegală din Crevedia. Primii doi decedați au fost doi soți în vârstă care locuiau în imediata apropiere a depozitului – bărbatul a făcut infarct în seara dramei, după ce și-a văzut soția arsă pe mai mult de 90% din suprafața corupului, iar soția a decedat a doua zi, la spital.


Decesul celei de-a treia persoane (63 de ani), tot un civil, a survenit miercuri noaptea. El era una dintre cele două persoane cu arsuri de peste 90% din suprafața corupului care erau internate la Spitalul Floreasca.

Proiectul de HG aprobat joi prevede o sumă de 7.500 de lei pentru fiecare dintre membrii decedați. Aceeași sumă se va acorda și în cazul familiilor răniților care, din cauza gravității arsurilor și afecțiunilor asociate, decedează ulterior, mai menționează HG.

Ajutoare pentru răniți și familiile acestora

  • Pentru membrii de familie care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în străinătate se propune acordarea
    sumei forfetare de 2.000 euro/lună.
  • Pentru membrii de familie care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în țară se propune acordarea sumei forfetare de 2.000 lei/lună.
  • Pentru persoanele rănite care au fost spitalizate și externate se propune acordarea sumei forfetare de 1.500 lei.

Bilanț victime:

  • trei persoane au decedat
  • 58 de persoane rănite
  • 13 răniți au fost transferați la spitale din din Belgia, Italia, Germania, Austria și Norvegia
  • 19 pacienți au fost externați
  • 25 persoane sunt internate în spitale din România
  • 22 de pacienţi internaţi aflaţi în stare medie sau uşoară, 11 sunt internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 6 pacienţi – Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” Bucureşti, trei la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, unul Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unul la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti.
  • trei pacienţi în stare gravă sunt intubaţi din România, doi sunt la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, iar unul la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” Bucureşti.

Pagubele materiale preliminare:

  • șapte gospodării au fost distruse în totalitate
  • alte 18 sunt distruse în proporție de peste 75%
  • multe alte gospodării au fost afectate în diverse proporții ca urmare a suflului exploziei și antrenarea de bucăți din cisternele explodate și alte materiale rezultate în urma exploziilor.

Peste 100 de jandarmi caută probe în lanurile de porumb din vecinătate

Peste 100 de jandarmi au fost trimiși la Crevedia și au fost desfășurați în line pentru a căuta rămășițe ale cisternelor explodate și ale clădirilor din apropierea stației GPL ilegale.

Aceste resturi sunt probe importante ce pot ajuta la stabilirea exactă a modului în care s-a derulat tragedia, inclusiv la identificare punctului în care s-au produs exploziile (sub cisternă, în partea laterală etc.).


Două cisterne cu GPL sunt în continuare răcite de pompieri, pentru a nu exploda, și riscul producerii unei noi deflagrații încă nu a fost eliminat.

Premierul cere sancționarea penală a firmelor care activează fără avize și autorizații

Marcel Ciolacu a cerut în debutul ședinței de guvern de joi m,odificarea legislației, pentru ca patronii firmelor cu risc major care funcționează fără aviz sau autorizație de specialitatea să poate fi pedepsiți penal.

„Toţi aceşti aşa-zişi patroni care fac zeci şi sute de milioane de euro provocând tragedii de proporţii nu au ce căuta în mediul de afaceri din România. Trebuie să schimbăm şi legislaţia astfel încât cine nu are autorizaţie sau aviz de funcţionare, mai ales pentru activităţi cu risc major, să răspundă şi penal. În acest moment doar plătesc o amendă şi îşi văd liniştiţi de treabă, adică produc alte drame. Trebuie să depăşim toate aceste situaţii complicate”, a spus Marcel Ciolacu. 

Au început controalele la benzinării, stații GPL, depozite de combustibili etc.

Premierul Marcel Ciolacu a mai cerut joi, în prima parte a ședinței executivului, cea filmată, joi, ca instituţiile implicate în controlul naţional la benzinării, depozite, cisterne de carburant şi puncte de alimentare GPL „să aplice legea cu stricteţe” şi oriunde găsesc nereguli să ia „măsuri ferme”.

„M-am coordonat cu domnul vicepremier şi ministru de Interne. Văd că a pornit în forţă şi controlul naţional la benzinării, depozite cisterne de carburant, cu accent special pe cele 1.300 de puncte de alimentare cu GPL. Fac un apel şi cer tuturor instituţiilor implicate să aplice legea cu stricteţe şi oriunde găsesc nereguli să ia măsuri ferme”, a declarat premierul Ciolacu.

În Sectorul 6, din 40 de benzinării și stații GPL, doar una cu documente la zi, dar nu respectă distanța față de locuințe

În scetorul 6, Poliția Locală a descoperit că din cele 40 de benzinării și stații GPL din sector, doar una are autorizațiile necesare, dar și aceasta are o problemă cu respectarea distanței minime față de locuințe.

Controalele au fost făcute de echipe formate din polițiști de la Serviciul Mediu, Inspecție Comercială și Disciplina în Construcții. Aceștia le-au solicitat administratorilor toate documentele și autorizațiile pe care sunt obligați să le dețină pentru a funcționa:

• Autorizație ISU;
• Autorizație ISCIR;
• Autorizație de mediu;
• Autorizație de construcție;
• Autorizație de gospodărire a apelor;
• Atestatul GANEx;
• Raport privind protecția la explozii (INSEMEX);
• Licența ANRE pentru GPL;
• Certificat de atestare pentru vânzarea de produse energetice;
• Buletine de verificare metrologică.

Dintre locațiile verificate, doar o benzinărie are documentele la zi, dar nu respectă distanța minimă legală față de imobilul din vecinătate.

Raportul întocmit în baza informațiilor culese din teren va fi transmis către toate instituțiile abilitate să intervină pentru a soluționa problemele existente.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: