marți

25 iunie, 2024

28 februarie, 2023

Livrările de gaze către Europa ar putea fi mai afectată de o creștere peste așteptării a cererii chineze decât de sistarea livrărilor din Rusia, susține Agenția Internațională pentru Energie (AIE), potrivit Bloomberg.

Cererea chineză este „marea necunoscută”, un scenariu optimist indicând că aceasta ar putea duce la creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate ale țării cu până la 35% în 2023, în situația în care costurile vor scădea în continuare, iar economia se va extinde rapid, se arată într-un raport trimestrial al AIE. Acest lucru ar stimula concurența globală pentru combustibil și ar putea împinge prețurile înapoi la nivelurile „nesustenabile” observate în vara trecută, se mai spune în document.

China a renunțat la restricțiile stricte menite să prevină răspândirea Covid, care au redus drastic cererea de energie anul trecut și au ajutat Europa să importe cantități record de GNL din întreaga lume. Împreună cu măsurile de economisire a energiei și o iarnă blândă, achizițiile de GNL au permis Europei să supraviețuiască sezonului rece în absența livrărilor din Rusia și au împins prețurile gazelor în jos, acestea scăzând cu peste 80% față de maximele record.


Creșterea economică mai rapidă a Chinei din acest an ar trebui să ducă la o creștere a nevoilor de combustibil.

Reflectând asupra incertitudinii cererii din China, specialiștii AIE au calculat că există o diferență de 40 de miliarde de metri cubi între estimările minime și maxime ale importurilor chineze nete de GNL. Acest decalaj estimat este egal cu aproximativ 8% din ceea ce poate consuma Europa în acest an.

Pentru moment, consumul total de gaze din China este de așteptat să înregistreze o creștere de 7% în 2023, potrivit AIE. Consumul din Europa a scăzut în 2022 și ar putea scădea ușor în acest an.

Oficialii AIE și ai Uniunii Europene au avertizat că disciplina rămâne critică pentru continent, având în vedere livrările mai scăzute din Rusia, fostul său furnizor de top.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: