miercuri

24 aprilie, 2024

17 mai, 2021

Un număr de 530 dintre cei aproximativ 700 de salariaţi ai Termocentralei Mintia au depus, până la sfârșitul săptămânii trecute, cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

Salariații se grăbesc să se înscrie pe liste datorită compensațiilor financiare consistente stabilite prin contractul colectiv de muncă.

Câteva zeci de angajați care nu au vechimea necesară pentru a cere disponibilizarea – de cel puțin 36 de luni – au protestat luni dimineața în curtea societății cerând modificarea condițiilor, astfel încât să beneficieze și ei de venitul lunar de completare.


Au mai semnat pentru disponibilizare voluntară alţi 887 de angajaţi din sectorul de minerit al Văii Jiului, conform datelor oferite Agerpres de către administratorul special al CEH, Cristian Roşu.

Fenomenul a fost declanșat de condițiile avantajoase convenite de administraţia companiei şi Sindicatul „Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH.

Angajaţii Complexului care doresc să plece din cadrul companiei prin procedura de disponibilizare colectivă ar putea beneficia de o compensaţie în bani în valoare de aproape 10.000 de euro şi de venituri de completare, potrivit propunerilor formulate de conducerea societăţii şi sindicate.

Cele două părți au modificat Contractul Colectiv de Muncă al societăţii, în sensul în care persoanele disponibilizate vor beneficia de:

  • plăţi compensatorii în sumă brută de 49.998 lei, de la bugetul de stat, venitul urmând să fie impozitat cu 10%
  • angajaţii din minerit vor primi venituri de completare timp de patru ani, iar cei din sectorul energetic vor beneficia de aceste sume pentru o perioadă de doi ani.

Aceste condiții nu sunt însă sigure – administratorul special al CEH a explicat că disponibilizările de personal și condițiile în care vor avea loc vor face obiectul unei Ordonanţe de Urgenţă ce va fi discutată într-o şedinţă de Guvern.

(Citiți și: „Minele de cărbune ale României și parastasul lor de 4,4 mld. euro”)

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, nu a recomandat angajaţilor să completeze cererile de disponibilizare motivând, între altele, că nu există o ordonanţă sau hotărâre de guvern prin care să fie susţinută suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat.

Conducerea CEH a decis să prelungească până vineri, 21 mai, termenul limită fixat inițial (joi, 13 mai), până la care pot fi depuse cereri de către cei care doresc să părăsească societatea.

„Termenul pentru depunerea cererilor a fost prelungit până vineri, 21 mai, la ora 13,00. Am luat această decizie pentru că există o dorinţă mare de înscriere pe liste şi vrem să oferim această posibilitate tuturor celor care doresc să depună cereri”, a precizat administratorul special al CEH.

Proteste ale angajaților care nu îndeplinesc toate condițiile

Aproximativ 50 de salariaţi ai termocentralei Mintia au protestat, luni dimineaţa, în clădirea administrativă a societății, nemulțumiți că angajaţii cu o vechime mai mică de trei ani în cadrul unităţii nu vor beneficia de venituri de completare în cazul în care vor fi concediaţi colectiv.

Potrivit Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara de la termocentrala Mintia, aceștia se consideră „discriminaţi” în ceea ce priveşte drepturile acordate la disponibilizare, comparativ cu colegii lor care au o vechime în centrală mai mare de 36 de luni.

„O altă formă de discriminare o reprezintă diferenţierea între energeticieni şi mineri cu privire la durata perioadei de acordare a venitului de completare”, susţin sindicaliştii, în contextul în care angajaţii din termocentrală vor primi acest ajutor pentru o perioadă de doi ani, iar cei din minerit pentru o perioadă de patru ani.

Sindicaliştii au solicitat administraţiei Complexului Energetic Hunedoara (CEH) o renegociere a Contractului Colectiv de Muncă la acest capitol, urmând ca problema să fie discutată cu sindicatul reprezentativ pe unitate.

În cadrul termocentralei Mintia lucrează 70 de angajaţi cu o vechime în unitate mai mică de 36 de luni, conform datelor deținute de sindicat, mai scrie Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: