17 mai, 2018

Costin Radu Canțăr. Sursă foto: Facebook

Agentul guvernamental la Curtea de Justiție a UE, Răzvan Horațiu Radu, a fost înlocuit de Executiv, prin decizie a premierului Viorica Dăncilă, cu Costin-Radu Canţăr (32 de ani).

Cel din urmă a absolvit Facultatea de Drept din Craiova și a profesat acolo, ca avocat, până în 2013, când a devenit inspector de concurență.

Există foarte puține informații oficiale despre Costin Canțăr și acestea arată doar contraperfomanțele acestuia:

  • în 2016 a picat examenul de intrare în diplomație – nu a reuşit nici după contestaţii să obţină calificativul necesar la proba scrisă
  • a fost refuzat la o bursă doctorală la Universitatea din Craiova – a avut cel mai slab punctaj

Noul agent guvernamental la Curtea de Justiție a UE este fiul lui Mircea Canţăr, editorul publicației “Cuvântul Libertăţii” din Craiova, unde actualul minsitrul al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a lucrat mai mulți ani.

Ziarul este apropiat PSD și a beneficiat de mai multe contracte finanţate de autorităţile locale din bani publici, conform G4media.ro.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Politica externă de uz personal: cele două pericole care pândesc România ”)

Cel înlocuit, Răzvan-Horaţiu Radu, a urmat cursurile Institutului Naţional al Magistraturii (2001-2003), după care a fost numit procuror. Din anul 2006, Răzvan-Horaţiu Radu a deţinut, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, funcţia de şef al Serviciului de Integrare Europeană şi Programe Phare, (ulterior denumit Serviciul de Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale), îndeplinind această funcţie până la numirea sa la Ministerul Afacerilor Externe.

Bilanțul lui Răzvan-Horațiu Radu

Fostul Agent Guvernamnetal a declarat, într-un scurt bilanț al activității sale, că a constat, „de multe ori, că există o rezistență internă la transpunerea și implementarea legislației europene”.


Dintre victoriile acestuia la Curtea de Justiție a UE, amintim:

  • a reușit anularea în fața instanței europene a unei decizii a Comisiei Europene care impunea României plata a peste 100 de milioane de euro cu titlu de corecții financiare
  • a obținut în față Curții de Justiție a UE condiții mai bune pentru consumatori în contractele de credit, dar și o interpretare mai flexibilă a sistemului taxei pe valoarea adăugată și a celui privind taxele vamale
  • a reușit închiderea prin negocieri cu Comisia Europeană a peste 200 de cazuri de infringement ce puteau duce la sancționarea României
  • a susținut puncte de vedere care au devenit jurisprudența în materia mandatului european de arestare
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: