vineri

26 aprilie, 2024

6 noiembrie, 2023

Lideri ai principalelor agenţii umanitare ale ONU şi ai marilor organizaţii caritabile internaţionale cer o „încetare umanitară imediată a focului” în Gaza, calificând situaţia drept „îngrozitoare” şi „inacceptabilă”.

În Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii, aproape 9.500 de persoane au fost ucise, inclusiv 3.900 de copii şi peste 2.400 de femei. Peste 23.000 de persoane rănite necesită tratament imediat în spitalele suprasolicitate, menţionează semnatarii comunicatului.

Reînnoim apelul nostru pentru ca părţile să respecte toate obligaţiile care le revin în temeiul dreptului internaţional umanitar şi al drepturilor omului. Ne reînnoim apelul pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor civililor ţinuţi ostatici. Civilii şi infrastructura de care depind – inclusiv spitalele, adăposturile şi şcolile – trebuie să fie protejate. Mai mult ajutor – alimente, apă, medicamente şi, bineînţeles, combustibil – trebuie să intre în Gaza în siguranţă, rapid şi la nivelul necesar şi trebuie să ajungă la persoanele aflate în nevoie, în special la femei şi copii, oriunde s-ar afla. Avem nevoie de o încetare umanitară imediată a focului. Au trecut 30 de zile. Ajunge! Această situaţie trebuie să înceteze acum”, se mai arată în comunicatul citat de News.ro.

Aproape 10.000 de morți în Gaza, 1.400 în atacurile Hamas din 7 octombrie


“De aproape o lună, lumea urmăreşte situaţia din Israel şi din teritoriile palestiniene ocupate, şocată şi îngrozită de numărul tot mai mare de vieţi pierdute şi distruse. În Israel, aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise şi mii au fost rănite, potrivit autorităţilor israeliene. Peste 200 de persoane, inclusiv copii, au fost luate ostatice. Rachetele continuă să traumatizeze familii. Zeci de mii de oameni au fost strămutaţi. Este îngrozitor.

Cu toate acestea, uciderea îngrozitoare a şi mai multor civili în Gaza este revoltătoare, la fel cum este şi întreruperea accesului a 2,2 milioane de palestinieni la alimente, apă, medicamente, electricitate şi combustibil”, se arată în comunicatul comun al organizațiilor și agențiilor semnatare.

“O întreagă populaţie este asediată şi atacată, i se refuză accesul la elementele esenţiale pentru supravieţuire, fiind bombardată în casele, adăposturile, spitalele şi lăcaşurile de cult. Acest lucru este inacceptabil. Au fost raportate peste 100 de atacuri împotriva asistenţei medicale. Zeci de oameni care lucrează în domeniul asistenţei umanitare au fost ucişi de la 7 octombrie, inclusiv 88 de colegi de la UNRWA – cel mai mare număr de decese înregistrat vreodată de ONU într-un singur conflict”, adaugă şefii UNICEF, UNHCR, OCHA, WHO, Save the Children şi ai altor organizaţii şi agenţii.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: