Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat marți producerea vaccinurilor anti-Covid ale Pfizer/BioNTech şi Moderna la mai multe fabrici ale unor companii pharma din UE, pentru a ajuta la creşterea capacităţii de fabricare a acestora în contextul revenirii la creştere a numărului de infecţii.
Comisia pentru medicamente destinate uzului uman a EMA a aprobat folosirea unei fabrici de la Saint Remy sur Avre din Franţa pentru fabricarea vaccinului Pfizer-BioNTech, Comirnaty.
Fabrica operată de Delpharm va contribui la furnizarea a până la 51 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri Comirnaty în 2021, conform unui comunicat al EMA.
Autoritatea de reglementare a mai anunţat că a aprobat o nouă linie de fabricaţie la sediul BioNTech din Marburg, în Germania, care va contribui la creşterea capacităţii de producţie a substanţei active a vaccinului cu aproximativ 410 milioane de doze în acest an.
Uniunea Europeană a încercat să mărească şi să protejeze aprovizionarea după un început dificil al campaniei sale de vaccinare, punând în funcţiune mai multe unităţi de producţie şi plătind mai mult pentru vaccinuril destinate Covid-19.
De asemenea, EMA şi-a dat aprobarea pentru o altă fabrică, din Bloomington, Indiana, în Statele Unite, pentru vaccinul Moderna, şi alte câteva locaţii implicate în testare şi ambalare.
Fabrica din Bloomington este operată de producătorul de medicamente pe bază de contract Catalent.
Recomandările nu necesită o decizie a Comisiei Europene, iar fabricile pot deveni operaţionale imediat, potrivit EMA.
Comisia Europeană a constituit în februarie un grup de lucru care să colaboreze direct și în permanență cu producătorii de vaccinuri anti-Covid şi să pregătească planul de reacție al UE la noile variante ale coronavirusului, care pot fi mai agresive, a declarat pentru agenţia EFE comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, preluat de Agerpres.
„Acum trecem de la o fază de negociere a contractelor şi discuţii de execuţie a lor la faza în care trebuie să abordăm o provocare de producţie fără precedent pentru continentul nostru”, declara atunci comisarul Breton, pe care preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, l-a desemnat să conducă respectivul grup de lucru.
„Obiectivul meu este eliminarea obstacolelor din producţia actuală. Ştim metoda, trebuie identificate capacităţile disponibile”, a adăugat politicianul francez. Iar pe termen mediu, a explicat acesta, este nevoie de „un plan ambiţios pentru ca în 18 luni Europa să fie complet autonomă”.