Agenția Europeană a Medicamentul a primit cererea de autorizare a vaccinului anti-Covid produs de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca, și a programat pentru 29 ianuarie ședința pentru posibila aprobarea a acestui ser pentru piața UE. În România, miercuri sosește primul lot de vaccinuri produse de compania americană Moderna.
„EMA a primit o cerere de autorizare pentru punerea condiţionată pe piață a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea din Oxford. Evaluarea se va desfășura într-o procedură accelerată”, se arată într-un comunicat al EMA.
Dacă va fi aprobat, vaccinul Oxford/Zeneca va fi al treilea folosit pentru imunizarea împotriva noului coronavirus, după ce BioNTech/Pfizer a fost autorizat pe 21 decembrie, iar Moderna, săptămâna trecută. va deveni al treilea vaccin autorizat de EMA, după cele produse de Pfizer – BioNTech şi Moderna.
Cantitățile de vaccinuri deja autorizate ce au fost deja achiziționate până acum de Comisia Europeană, în numele statelor membre, în condițiile unei populații totale de aproximativ 440 milioane persoane, și ale administrării a două doze pentru fiecare persoană:
- 600 de milioane de doze comandate de la BioNTech/Pfizer
- 80 de milioane de doze de la Moderna, plus o opțiune de a solicita până la 80 de milioane de doze suplimentare.
EMA analizează și vaccinul produs de firma franceză Valneva
Comisia Europeană intenționează să încheie în această săptămână discuțiile preliminare cu reprezentanții companiei franceze Valneva privind achiziționarea vaccinului candidat antiCovid dezvoltat de companie.
Anunțul a fost făcut de negociatorul șef UE Sandra Gallina, care i-a informat pe parlamentarii europeni marți în legătură cu aceste negocieri.
„Intenționăm să lansăm procedura de cerere-ofertă pentru Valneva în această săptămână”, a spus Sandra Gallina.
Un posibil contract cu Valneva va viza o achiziție inițială de 30 de milioane de doze, cu posibilitatea unei noi comenzi, de încă 30 milioane.
Primele doze de vaccin Moderna ajung miercuri în România
Prima tranșă de vaccinuri Moderna, de 14.000 doze, va ajunge miercuri la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară Cantacuzină, depozitul național de stocare, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.
Transportul, pe cale terestră, este asigurat de firma producătoare.
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile (spre deosebire de 21 de zile, în cazul serului BioNTech/Pfizer), pentru persoane cu vărste de peste 18 ani.
Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare și au o eficiență de aproximativ 95%.
România primește săptămânal 150.000 de doze de vaccin BioNTech/Pfizer și pe 15 ianuarie va trece la a doua etapă a campaniei naționale, în cadrul căreia vor fi vaccinați bolnavii cronici la ris, persoanele peste 65 de ani și angajații din domeniile considerate esențiale.