marți

16 iulie, 2024

11 iulie, 2024

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) şi-a unit forţele cu alte partide de extremă dreapta din Europa pentru a forma un al treilea grup de dreapta în Parlamentul European. Cererea de aderare la grup a celor doi europarlamentari SOS România a fost respinsă, relatează Reuters.

Grupul intitulat ”Europa Naţiunilor Suverane” include partide mici din Bulgaria, Franţa, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania, Cehia şi Ungaria. La cererea europarlamentarilor maghiari care au aderat la grup, Suveraniștii nu i-au primit – din motive care nu au fost precizate – pe cei doi europarlamentari de la S.O.S România, Diana Şoşoacă şi Luis Lazarus.

(Citește și: ”AfD ezită să se asocieze cu SOS România și alte 2 partide apropiate de Rusia”)

Cu 28 de eurodeputaţi, acesta va fi mult mai mic decât grupul rival Patrioţii pentru Europa, care are 84 de membri. 


Pentru a forma o nouă grupare politică în Parlamentul European, care are 720 de membri, sunt necesari 23 de eurodeputaţi care să reprezinte cel puţin un sfert din cele 27 de state membre ale UE. Grupurile se bucură de anumite privilegii legislative şi financiare.

Fragmentarea dreptei din PE, o veste bună pentru alianța partidelor de centru

Fragmentarea flancului de dreapta din Parlamentul European arată că centrul politic nu are mari motive de îngrijorare că partidele naţionaliste din Europa se pot uni în Parlamentul European pentru a împiedica planurile alianței PPE- S&D-Renew.

AfD, ale cărui opinii anti-imigraţie şi scepticism cu privire la sprijinul acordat Ucrainei nu diferă prea mult de agenda RN-ului lui Marine Le Pen, a fost repudiat de partidul francez înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie din cauza faptului că un deputat AfD a pus sub semnul întrebării trecutul nazist al Germaniei.

Cu 14 eurodeputaţi, AfD va fi de departe cel mai mare dintre cele nouă partide ale grupului Naţiunilor Suverane. Niciunul dintre acestea nu contribuie șa ”zestrea” Suveraniștilor cu mai mult de trei eurodeputaţi.


Maximilian Krah, deputatul al cărui refuz de a condamna SS-ul nazist din timpul războiului a dus la excluderea AfD din fostul grup Identitate şi Democraţie, care în vechea legislatură gravita în jurul partidului lui Le Pen, a declarat că nu va fi membru în noul grup.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: