vineri

19 aprilie, 2024

22 aprilie, 2018

Editura Didactică și pedagogică nu putea fi transformată în societate pe acțiuni printr-un act de reglementare primară (lege/ ordonanţă de urgenţă), motiv pentru care OUG 76 din 2017 și legea prin care aceasta a fost aprobată sunt neconstituționale.

Este decizia luată de CCR, cu majoritate de voturi, după analizarea sesizării ce viza legea care introducea practic manualul unic.

În argumentarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a reţinut că legile şi ordonanţele Guvernului au aplicabilitate generală şi îşi extind efectele asupra unui număr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor [Decizia nr.68 din 27 februarie 2017, par.111].


În acest context, Curtea a constatat că înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică” dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară [lege/ ordonanţă de urgenţă].

Prin urmare, Curtea a constatat că legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 încalcă art.1 alin.(4), art.16 alin.(1) şi (2), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(7) din Constituţie.

Manualul unic se amână

Trasformarea Regiei în societate pe acțiuni era un pas important în procesul prin care Guvernul PSD – ALDE dorea să introducă manualul unic.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a aprobat și proiectul Legii manualului, care introduce în legislație “manualul școlar de bază”.


Statul nu va mai plăti decât manualele școlare de bază, publicate de Editura Pedagogică, cele alternative urmând să fie achiziționate din banii părinților.

Manualul școlar de bază este singurul care va avea statut de bun de interes public, conform proiectul de lege, şi va putea fi achiziționat de stat și apoi distribuit gratuit elevilor.

Cum se va proceda:

  • proiectele de manuale școlare realizate de autori/coautori se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației Naționale în vederea evaluării calității științifice
  • manualele admise în urma evaluării vor fi publicate pe platforma manuale.edu.ro, după care va fi selectat manualul de bază (prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului educației naționale, precizează proiectul de lege aprobat)
  • acest manual va fi tipărit la Editura Didactică și Pedagogică SA, care a fost transformată în societate pe acțiuni și declarată de interes național, tocmai în vederea preluării monopolului editării de manuale

Manualele alternative nu vor dispărea, însă nu vor mai fi decontate de către stat. Părinții și profesorii de la o clasă pot decide să folosească un manual alternativ, dar cumpărarea acestuia se va face cu banii părinților.

Aproape 200 de cadre universitare, cercetători, academicieni și scriitori au semnat în septembrie apelul “Dreptul la Educație”, prin care îi solicitau ministrului Liviu Pop, să renunțe “imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acțiuni sub fardul gros al așa zisei licitații de autori, organizată de editura de casă a statului”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: