5 ianuarie, 2016

deszapezire

UPDATE: Spre seară, inspectorii din Primăria Capitalei i-au amendat și ei pe cei cinci operatori.

Fiecare compania a fost sancționată cu câte 5.000 de lei, ceea ce înseamnă un total de 25.000 de lei pentru tot eșecul primei deszăpeziri din acest sezon.


Poliția Rutieră a amendat marți toate companiile care se ocupă de deszăpezire în Capitală, deoarece “nu și-au îndeplinit obligația de întreţinere a drumului public pe timp de iarnă”, potrivit unui comunicat al instituției.

Raportul dintre câștigul din deszăpezirile prost făcute și amenzile primite este, însă, șocant.

***

După două zile de ninsoare lentă, traficul din București a fost îngreunat fiindcă nu s-a reușit curățarea integrală a carosabilului nici măcar pe arterele importante, deși după două zile de fulguială, marți la ora 08.00, stratul de zăpadă adunat era de numai 17 centimetri, potrivit meteoromania.ro.


În comunicatul emis de Poliția Capitalei nu se precizează suma amenzilor, ci apare doar afirmația: “Au fost efectuate controale la operatori economici ce au atribuţii pe linia deszăpezirii carosabilului, fiind verificate şi sancţionate cinci societăţi comerciale aflate sub contract cu primăriile de sector şi Primăria municipiului Bucureşti, pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere a drumului public pe timp de iarnă.”

La întrebarea cursdeguvernare.ro, biroul de presă al Poliției a explicat că sumele nu au fost încă stabilite, pentru că urmează stabilirea persoanelor responsabile și atunci se va fixa și valoarea amenzii.

În final, fiecare dintre cele cinci firme a fost sancționată cu câte 30 de puncte, de la Poliția Rutieră.

Aceasta, deși OUG 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice prevede la clasa a V-a (cu cea mai mare gravitate din punct de vedere al faptelor și al pericolului social), clasă unde au fost încadrate companiile respective, sancțiuni între 21 și 100 de puncte-amendă.

Un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă că fiecare firmă a primit o amendă de 3.150 de lei, totalul pentru cele 5 companii care se ocupă de deszăpezire în Capitală fiind de 15.750 de lei.

Există și strategie, și contracte pe bani mulți. Totuși, nu funcționează

Operațiunea de deszăpezire nu a funcționat nici în această iarnă, în pofida pregătirilor făcute și prezentate cu mult înainte de venirea iernii: toate sectoarele au încheiat contracte de milioane de euro și a fost modificată strategia de inetrvenție.

Primăria Municipiului București anunța înainte de Crăciun că echipajele sunt pregătite, nu vor mai fi luate prin suprindere:

“Avem un plan de deszăpezire la nivelul întregului oraș. Avem – și pe hârtie și în teren – utilaje și oameni pregătiți pentru această activitate. Astăzi avem o situație reală pe care avem obligația să o depășim cu succes. Îi asigur pe responsabilii cu deszăpezirea că ne vom exercita atribuțiile de coordonare cu profesionalism, iar cele de monitorizare și control cu rigoare. Cine nu își face treaba va fi aspru sancționat”, avertiza primarul general interimar Răzvan Sava.

Cum au promis companiile că vor interveni

După ce Administrația de Meteorologie a anunțat venirea ninsorilor, firmele responsabile cu deszăpezirea Bucureștiului și-au prezentat dotările pregătite pentru a interveni:

  • În total, 450 de utilaje și 1.400 de muncitori
  • 70 de utilaje în Sectorul 1
  • 120 de utilaje în Sectorul 2
  • 70 de utilaje în Sectorul 3
  • 45 de utilaje în Sectorul 4
  • 49 de utilaje în Sectorul 5
  • 96 de utilaje în Sectorul 6.

Contractele de deszăpezire din Capitală

Pentru deszăpezireacapitalei în iarna 2015 – 2016, administrațiile locale au semnat contracte în valoare totală de aproximativ 125 de milioane de lei.

Sectorul 1 – contract semnat Compania Romprest Service SA, în baza unui contract-cadru de prestări servicii de salubrizare.

Sectorul 2 – contractul SC Supercom SA în valoare de 21.894.438 de lei.

Sectorul 3 – Rosal Grup SA, pentru perioada 15 noiembrie 2015 contract de 24.995.245,37 de lei, inclusiv TVA.

Sectorul 4 – SC Rebu SA, contract de  49.414.044 de lei, cu TVA, până la 1 ianuarie 2017, nu până la 15 martie, ca în celelalte sectoare și cuprinde atât salubrizarea cât și deszăpezirea sectorului.

Sectorul 5 – Primăria Capitalei a semnat cu Compania Romprest Service un contract de 11.015.753,28 de lei fără TVA/lună. Sunt specificate 874 de străzi.

Sectorul 6 – tot PMB este autoritatea contractantă, firma este SC Urban SA, iar valoarea – de 19.355.135,84 de lei.

Strategia de deszăpezire

Primăria a modificat de curând strategia de deszăpezire, stabilind timpi noi de intervenție, prioritățile rămânând aceleași:

  • Prioritate pentru intervenție (curățare și transport a zăpezii, curățare cu antiderapant) au podurile, pantele, pasajele rutiere, urmând ca apoi să se intervină pe traseele pe care circulă mijloacele de transport în comun
  • Urgente sunt și intervențiile pentru deblocarea arterelor situate în perimetrul spitalelor și altor obiective sociale de interes.
  • Urmează acțiunile de deszăpezire a arterelor secundare.
  • Tratamentele preventive pentru Urgența 1 se aplică în maximum 2 ore de la avertizarea meteorologică
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: