joi

25 aprilie, 2024

19 decembrie, 2013

Completul de cinci magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție care a judecat cazul Zambaccian I a amânat pentru 6 ianuarie 2014 pronunțarea în dosarul în care sunt acuzați Adrian Năstase și soția sa, Dana Năstase.

După opt ore de pledoariile finale, instanța a rămas joi în pronunțare, dar peste o oră a decis amânarea sentinței pentru 6 ianuarie 2014.

Va fi o sentință definitivă, care nu mai poate fi atacată.


Dosarul Zambaccian I sau al Zambaccian – chinezării, cum i s-a mai spus, a fost deschis în 2005, dar în 2008 a fost retrimis procurorilor pentru refacere.

În 2010 a fost înregistrat din nou la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în martie 2012 s-a pronunțat prima sentință:

Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj și a fost achitat pentru luare de mită

Dana Năstase a primit trei ani cu suspendare, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală” și a fost achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj


Paula Irina Jianu, fost șef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, la trei ani de închisoare cu executare.

Acuzațiile

Adrian Năstase este acuzat că ar fi primit de la Irina Jianu mai multe bunuri aduse din China pentru a-și mobila casa de la Cornu și vilele de pe strada Zambaccian și Christian Tell, București.

Bunurile, în valoare de peste 600.000 de euro, ar fi fost cumpărate la cererea soților Năstase, în timpul vizitelor în China, și aduse apoi printr-o firmă a Irinei Jianu.

Obiectele, aduse cu acte false pentru a dota casele lui Adrian Năstase, ar fi fost oferite familiei fostului premier pentru a o numi și a o păstra pe Irina Jianu în funcția de șef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania prezidențială din 2004. A stat în închisoare doar opt luni, beneficiind de reducerea la o treime din pedeapsă acordată persoanelor de peste 60 de ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: