luni

24 iunie, 2024

25 septembrie, 2023

Dintre măsurile fiscal bugetare anunțate de guvern, impozitul pe cifra de afaceri și reducerea unor facilități la plata TVA ar putea avea un impact în 2024 pentru rata inflației de 1-2 puncte procentuale, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.

„Sunt pentru cotă unică aplicabilă tuturor şi nediscriminatoriu. O facilitate se aplică, dar se poate aplica pe termen limitat, îşi face efectul acea facilitate, apoi o reducem, o scoatem. Tot în acest sens de, să zicem echitate fiscală, este şi un studiu făcut anul trecut de către Consiliul Fiscal care chiar spunea că dacă am scoate aceste facilităţi ar veni la bugetul de stat undeva la 2% din PIB venituri suplimentar. N-am fi avut aceste probleme anul acesta, dacă am fi aplicat acele măsuri propuse de acel studiu. Referitor punctual la taxarea care se întâmplă acum, practic s-au pus impozite suplimentare pe companii.

Deci practic Guvernul vrea mai mulţi bani şi ia acei bani de la consumator, de la populaţie prin mâna companiilor. În sensul că un impozit pe cifra de afaceri am putea spune e un TVA. TVA-ul e un impozit pe cifra de afaceri. De asemenea, un impozit pe cifra de afaceri, e de fapt un TVA pe steroizi. În ce sens? Cu cât lanţul de de aprovizionare e mai mare, se adaugă câte 1% pe fiecare punct şi ajunge un preţ final la consumator cu mai mult de 1%. Din această cauză eu văd un impact pe inflaţie anul viitor, poate undeva între 1 şi 1,5 – 2 puncte procentuale, care va veni atât din acest impozit pe cifra de afaceri, cât şi cumva din reducerea anumitor facilităţi cu privire la plata de TVA”, a subliniat Adrian Codîrlaşu, la ediţia a IV-a a evenimentului Roinvest.


De asemenea, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România a susţinut că este posibil să mai avem asemenea episoade de reducere a facilităţilor fiscale şi anul viitor.

„Şi anul viitor în opinia mea vom avea încă un un episod de majorare de taxe, pentru că nu o să ajungem cu deficitul bugetar către ţinta pe care o avem, de sub 3% din PIB. În niciun caz nu o s-o îndeplinim anul viitor, poate în ritmul în care mergem, undeva prin 2025-2026”, a explicat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România. 

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: